R.Moldova înregistrează încă mari restanțe în privința asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități

  • 14 Martie 2018 14:12
R.Moldova înregistrează încă mari restanțe în privința asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități

Acțiunile prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități au fost îndeplinite de autoritățile Republicii Moldova în proporție de o treime, arată un studiu al Centrului de Asistență Juridică pentru persoanele cu dizabilități.

Reprezentantul organizației, Ion Cibotărică, a subliniat că principala restanță se referă la lipsa unui mecanism eficient de investigare și documentare a cazurilor de tortură din instituțiile rezidențiale în care sunt plasate persoanele cu dizabilități, 

Studiul arată că din totalul celor 25 de acțiuni prevăzute în acordul cu Uniunea Europeană ce urmau a fi făcute în perioada 2014-2017, 48 la sută nu au fost realizate, iar 20 la sută – au fost realizate parțial.

Autoritățile moldovenește mai înregistrează restanțe la asigurarea accesibilității persoanelor cu dizabilități în instituțiile publice, care nu sunt dotate corespunzător necesităților lor, în ceea ce privește accesul la programe informative a persoanelor cu dizabilități de auz, dar și a asigurării mobilității prin ajustarea infrastructurii și mijloacelor de transport în comun.

De asemenea, experții recomandă revizuirea mecanismului de acordare a ajutorului social, astfel încât să țină cont de cheltuielile legate de dizabilitate.

 

 

 

 

 

Cercetarea arată că din totalul celor 25 de acțiuni prevăzute în acordul cu Uniunea Europeană ce urmau a fi făcute în perioada 2014-2017, jumătate nu au fost realizate.  

Principala restanță se referă la lipsa unui mecanism eficient de investigare și documentare a cazurilor de tortură din instituțiile rezidențiale în care sunt plasate persoanele cu dizabilități, a subliniat expertul Centrului de Asistență Juridică, Ion Cibotărică.

„Autoritățile moldovene mai înregistrează restanțe la asigurarea accesibilității persoanelor cu dizabilități în instituțiile publice, care nu sunt dotate corespunzător necesităților lor, în ceea ce privește accesul la programe informative a persoanelor cu dizabilități de auz, dar și a asigurării mobilității prin ajustarea infrastructurii și mijloacelor de transport în comun”, a declarat Vitalie Meșter, directorul executiv al  Centrului de Asistență Juridică.

În opinia secretarului de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, rata de îndeplinire a acțiunilor prevăzute în Acordul de Asociere referitoare la persoanele cu dizabilități ar fi mai mare decât cea estimată de experți. În același timp, oficialul recunoaște că există în continuare carențe în acest domeniu.

Experții mai recomandă revizuirea mecanismului de acordare a ajutorului social, conform cheltuielilor legate de dizabilitate. Ei mai subliniază că  Guvernul trebuie să aprobe strategia națională de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități și faptul că este necesară modificarea legislației naționale, în special a Codului civil și a legii privind sănătatea mintală, în vederea asigurării dreptului la capacitate juridică a persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, o restanță este aprobarea proiectului Legii privind ocuparea forței de muncă, care să includă angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități și subvenționarea locurilor de muncă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău