REZOLUȚIE | Parlamentul European condamnă construirea gazoductului North Stream 2. „Este un proiect politic care amenință securitatea energetică europeană”

  • 13 Decembrie 2018 13:28
REZOLUȚIE | Parlamentul European condamnă construirea gazoductului North Stream 2. „Este un proiect politic care amenință securitatea energetică europeană”

Parlamentul European a adoptat, miercuri, la Strasbourg o rezoluție prin care condamnă construirea gazoductului North Stream 2 de către Rusia.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, Ucraina a fost apreciată pentru cooperarea cu UE în sectorul energetic și realizările sale în ceea ce ține de efecacitatea energetică și energia regenerabilă, autoritățile de la Kiev fiind îndemnate să continue reformele, în special cele ce țin de piața energeteică și cea a gazelor naturale. „În condițiile în care Ucraina are un rol crucial în sistemul de aprovizionare cu gaze naturale a Europei, Parlamentul European condamnă construirea gazoductului North Stream 2 care va ocoli Ucraina, deoarece este un proiect politic care se poziționează ca o amenințare la adresa securității energetice europene”, declară Parlamentul European, lansând un apel în vederea renunțării la acest proiect. 

Deputații europeni au mai luat act de implementarea de către Ucraina a reformelor în contextul realizării Acordului de Asociere cu UE și au condamnat agresiunea Rusiei în strâmtoarea Kerci, cerând Rusiei să garanteze libera circulație a navelor în regiunea respectivă. Rezoluția a fost adoptată cu 433 de voturi pentru, 105 împotrivă și 30 de abțineri.

Ministerul de Externe al Federației Ruse a calificat drept nebunie rezoluția Parlamentului European, în care se face apel la sistarea proiectului Nord Stream 2. "Pentru Europa, care are nevoie de resurse energetice, este o nebunie să se pronunțe împotriva colaborării în domeniul energetic, a diversificării acesteia, a conferirii unui caracter modern pentru colaborarea energetică ", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, la briefingul ținut astăzi, potrivit rador.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău