RECENSĂMÂNT. 2 milioane 200 de mii de chestionare, procesate

  • 05 August 2016 14:11
RECENSĂMÂNT. 2 milioane 200 de mii de chestionare, procesate

Aproximativ 2 milioane 200 de mii de chestionare au fost procesate în cadrul Recensământului populației și locuințelor, ceea ce reprezintă 58% din numărul total de chestionare, a anunțat astăzi Biroul Național de Statistică.

Datele sunt procesate manual din cauza lipsei de finanțare. Potrivit BNS, din această cauză, prelucrarea datelor a fost întreruptă timp de un an și jumătate.

Puțin peste jumătate din chestionarele completate în cadrul Recensământului efectuat acum doi ani au fost procesate până acum. După o pauză de mai bine de un an în care procesul de introducere a datelor a stagnat din lipsă de mijloace financiare, acum patru luni Biroul Național de Statistică (BNS), cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru  Populație a început introducerea manuală a datelor în calculatoare.
 
Potrivit prognozelor Biroului Național de Statistic rezultatele finale ale Recensământului vor fi publicatate cel mai probabil în martie 2017, adică la aproape trei ani de la  colectarea datelor, a declarat noul director al instituției Vitalie Valcov.
 
”Rapoartele experților internaționali și a anchetei de control au arătat calitatea datelor corespund standardelor. Gradul de acoperire a Recensământului la nivel național este   de   80,2 la sută. În Chișinău sperăm să fie de 60-70 la sută. Concordonața datelor este mai mare de 90 la sută. Da avem însăși și indicatori precum nivelul de educație unde nivelul de concordanță este de 57 la sută, sau migrația acolo e de aproximativ 50 la sută. Sunt indicatori mai sensibili unde populația nu a fost receptivă și nu a răspuns întocmai”, a declarat Vitalie Valcov.
 
Unul din experții internaționali implicați în ancheta de control a modului în care  avut loc colectarea datelor, Anvar Arhar, susține că Republica Moldova nu ar fi primul stat în care tergiversarea prezentării datelor ar fi avut loc.
 
”Fiecare țară se confrunctă cu probleme precum arii neacoperite. De aceea în fiecare stat desfășurăm anchete post recensământ care să ajusteze datele.  Situația din Republica Moldova este una normală”, a declarat Anvar Arhar.
 
BNS a fost criticat de mai multe ori pentru tergiversarea publicării datelor, iar precedentul director al Biroului a demisionat din această cauză.
 
Directorul BNS Vitalie Valcov a menționat în cadrul conferinței conferinței că speră ca următorul Recensământ în Republica Moldova să fie desfășurat în 2021, în același an în care vor fi desfășurat acest exercițiu în statele Uniunii Europene.

Amintim că Recensământul populației și al locuințelor a fost efectuat în luna mai 2014.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău