Raptul Basarabiei de către Rusia Țaristă: Astăzi se împlinesc 206 de ani

  • 16 Mai 2018 11:03
Raptul Basarabiei de către Rusia Țaristă: Astăzi se împlinesc 206 de ani

Astăzi, 16 mai, se împlinesc 206 ani de la raptul Basarabiei de către Imperiul Țarist, în urma Păcii de la București, încheiată la 16 mai 1812. După ce pierduse deja Bucovina în 1774, Moldovei i se răpește mai mult de jumătate din teritoriul ei, numit ulterior Basarabia, cu un teritoriu de 45.630 km2.

Actul de anexare a Moldovei de către Rusia Țaristă a marcat începutul unei drame naționale a neamului românesc. Din punct de vedere juridic a fost un act fraudulos, condamnat la nivel internațional. La scurt timp după anexare s-a trecut la reorganizarea Basarabiei ca gubernie, populația fiind supusă politicii de rusificare, potrivit istoricului Vlad Mischevca.

„Ocupația țaristă din noiembrie 1806 prelungită până în 1917, însumând aproape 111 ani de exploatare colonială, Basarabia jucând rol de centru militar și de mobilizare pentru campaniilor armatei ruse în cadrul celor trei ocupații ale Principatelor Române. Teritoriul dintre Prut și Nistru a fost izolat de piața unică economică românească și europeană. Țarismul a creat condiții favorabile populației urbane alogene (ruse) pentru acapararea de către ei a industriei și comerțului basarabean.

Introducerea instituțiilor administrative și judiciare străine tradiției istorice a acestui pământ. Politica socială promovată de țarism a schimbat în mod arbitrar structura socială a populației. S-a strămutat intensiv populația alogenă care a format o categorie privilegiată, cea a coloniștilor. Cultura și spiritualitatea poate a avut cel mai mult de suferit. Populația știitoare de carte era infimă cu doar câteva procente de femei care știau carte la începutul secolului XX”.

Ecourile tragicului eveniment istoric din 1812 sunt și acum vii, menționează într-un comentariu pentru Radio Chișinău istoricul Ion Negrei, parafrazând versurile lui Grigore Vieru. Populați din stânga Prutului a fost introdusă într-un spațiu străin firii naționale, a fost desprinsă de trupul și evoluția națională, fiindu-i proiectată o altă dezvoltare păstrându-și identitatea doar la nivel folcloric și etnografic, fără instituții naționale și de cultură, școli sau biserici.

„Consecințele evenimentului porodus la 1812 sunt prezente în viața noastră cotidiană prin faptul că suntem desprinși, în continuare, de trunchiul nostru  românesc. Trăim o fază de subdezvoltare prin corupția, emigrarea,  atât de prezente în viața Basarabiei de astăzi”.

După 106 ani teritoriul dintr Prut și Nistru a revenit în spațiul românesc odată cu Marea Unire din 1918. După al Doilea Război Mondial, basarabenii au ajuns din nou sub ocupația rusească și victime ale politicilor dramatice de deznaționalizare orchestrare de puterea sovietică până la Declarația de Independență din 1991 și formarea R. Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău