R. Moldova este interesată să preia experiența Macedoniei în procesul de integrare europeană

  • 18 Iulie 2018 13:58
R. Moldova este interesată să preia experiența Macedoniei în procesul de integrare europeană

Republica Moldova este interesată să preia experienței Macedoniei în procesul de integrare europeană, în special, în contextul lansării Strategiei UE pentru Balcanii de Vest. Declarația a fost făcută de premierul Pavel Filip la întrevederea cu președintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov, aflat în vizită oficială în R. Moldova. Aceeași declarație a fost făcută și de șeful Legislativului, Andrian Candu, în cadrul întrevederii cu șeful statului macedonian.

Președintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a confirmat disponibilitatea de a împărtăși din experiența țării sale în parcurgerea drumului de aderare la UE, menționând că Moldova și Macedonia au multe similitudini: sunt țări de dimensiuni mici, multietnice și multiculturale, care trebuie să față provocărilor actuale.

Interlocutorii au menționat cooperarea bună între țările pe care le reprezintă, cooperare bazată pe încredere și respect reciproc. „Misiunea noastră este să valorificăm premisele existente pentru dezvoltarea în continuare a parteneriatului moldo – macedonean”, a spus Pavel Filip.

Oficialii au apreciat impactul pozitiv al abolirii reciproce a regimului de vize, fapt care contribuie la aprofundarea relațiilor bilaterale. Pavel Filip și Gjorge Ivanov au confirmat deschiderea pentru impulsionarea cooperării comercial-economice, inclusiv prin valorificarea Acordului Central European de Comerț Liber (CEFTA).

De asemenea, Andrian Candu a reiterat, în cadrul întrevederii cu președintele macedonian, faptul că prioritar pentru Republica Moldova este implementarea Acordului de Asociere cu UE și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Andrian Candu a menționat că atât Parlamentul, cât și Guvernul au ferma determinare de a realiza toate angajamentele prevăzute de Acordul de Asociere și de a consolida instituțiile democratice din țara noastră.

 

Președintele Parlamentului a reafirmat interesul Republicii Moldova pentru aprofundarea relațiilor cu Macedonia, precum și extinderea cooperării la nivel regional. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău