Puterea încearcă în continuare să tempereze notele critice din rapoartele Promo-LEX pe marginea alegerilor 2019

  • 19 Ianuarie 2019 10:37
Puterea încearcă în continuare să tempereze notele critice din rapoartele Promo-LEX pe marginea alegerilor 2019

Directorul de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică, spune că organizația oferă rapoarte de monitorizare a procesului electoral foarte clare și aplică o metodologie similară celri din 2009. Aceste rapoarte conțin detalii exacte pentru a oferi posibilitatea concurenților electorali să-și facă ordine în activitățile din campanie. De cealaltă parte, vicepreședintele Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, recunoaște că Promo-LEX are o vastă experiență în monitorizarea alegerilor, dar cere „bună credință”. Subiectul a fost discutat într-o emisiune la TVR Moldova, transmite IPN.

„Ceea ce am încercat noi de fiecare dată să facem este să sesizăm concurenții electorali să facă ordine în curțile lor”, a subliniat directorul de programe al Promo-LEX.

Potrivit lui Pavel Postică, organizația urmărește cum instanțele de judecată soluționează litigiile, iar un alt aspect este legat de listele electorale.

„În ambele situații, sunt vizate instituțiile de stat, nu concurenții electorali”, a menționat Pavel Postică.

Vicepeședintele PD, Sergiu Sîrbu, afirmă căcă pledează pentru ca Asociația Promo-LEX să-și continue activitatea de monitorizare.

„Suntem în fața unor alegeri destul de complicate, concurenții se acuză reciproc de dimineața până seara și alegătorii sunt influențabili de anumite opinii. Și atunci când o asociație stimată de observare vine cu niște acuzații până a verifica, atunci este o imagine negativă a unui sau altui concurent”, este de părere politicianul.

În același timp, activistul Ștefan Gligor consideră că rapoartele Promo-LEX sunt elaborate prea rar și ar trebui să fie publicate săptămânal, pentru ca alegătorii să fie la curent cu încălcările care se comit în campania electorală.

El constată că utilizarea bugetului de stat este una dintre modalitățile de corupere și convingere a alegătorilor, prin indexări, majorări de salarii și alte proiecte.

„De asta deranjează aceste rapoarte, pentru că ele sunt factologice, foarte bine scrise și documentate”, afirmă Ștefan Gligor.

În cel de-al doilea raport de monitorizare, prezentat pe 10 ianuarie, Misiunea de Observare Promo-LEX atestă, în contextul desfășurării alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt, un activism sporit al anumitor concurenți deja înregistrați sau potențiali concurenți. Astfel, în perioada monitorizată, 10 decembrie-8 ianuarie, s-au constat în jur de 280 de evenimente, dintre care circa o sută pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală. 

PD a atacat Promo-LEX și a anunțat că expediază corpului diplomatic din R.Moldova, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-LEX (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) o analiză proprie privind cele două rapoarte de monitorizare emise până acum de Asociație cu privire la alegerile parlamentare din 2019. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău