Profesorii cer Ministerului Educației majorarea salariilor cu 50%

  • 16 August 2018 16:25
0%
00:00:00
00:00:00

Cu pancarte în mâini, mai mulți profesorii au mers astăzi la Ministerul Educației pentru a cere majorarea salariilor.

Cu pancarte în mâini, mai mulți profesorii au mers astăzi la Ministerul Educației pentru a cere majorarea salariilor. Cadrele didactice solicită  ministerului majorarea salariilor cu 50% și dublarea remunerării personalului auxiliar. Inițiativa aparține comunității „Grupul pedagogilor solidari”, care au lansat o petiție  adresată instituțiilor de stat prin care cer majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și dublarea salariilor personalului auxiliar. Petiția urmează a fi depusă la instituțiile vizate pe 5 septembrie, timp în care vor fi colectate semnături. Grupul de inițiativă speră că, timp de o lună, pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Profesorului, autoritățile să vină cu un răspuns pozitiv la solicitare.

Ultima majorare a salariilor profesorilor a avut loc în mai 2017 când salariile de bază ale profesorilor din instituțiile de învățământ preuniversitar, superior și postuniversitar, cu finanțare de la buget, au fost  majorate cu 100 de lei.

Această majorare a venit ca urmare a unor acțiuni de protest organizate de sindicaliștii din domeniul educației care au cerut atunci o majorare a salariilor cu 50%. În cadrul negocierilor cu autoritățile, Guvernul a acceptat  o majorare de numai 10%.

Profesorii care au venit astăzi să protesteze în fața Guvernului  au mai  atras atenția că  sistemul deja se confruntă cu o lipsă acută de profesori, ar fi vorba despre aproape 2000 de cadre didactice, sau cu aproximativ 40 % mai mult decât acum doi ani. Ministerul educației anunțase anterior că din cei o mie de absolvenți ai universităților pedagogice repartizați anul trecut să activeze în școlile din țară, mai puțin de 20% dintre aceștia au rămas în pedagogie.

Potrivit biroului Național de Statistică, domeniul învățământului  se numără printre cele mai slab plătite profesii alături de arte și agricultură.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău