Proclamație de felicitare a României cu ocazia Centenarului Marii Uniri, emisă de guvernatorul statului american Georgia

  • 24 Iulie 2018 19:44
Proclamație de felicitare a României cu ocazia Centenarului Marii Uniri, emisă de guvernatorul statului american Georgia

Guvernatorul statului american Georgia, Nathan Deal, a emis o proclamație oficială prin care felicită România cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, se arată într-un comunicat transmis marți de Ambasada României în Statele Unite ale Americii (SUA).

În textul proclamației se arată că "la 1 decembrie 2018, americanii cu origini românești și românii din întreaga lume sărbătoresc a o suta aniversare a consolidării statului modern al României. Ziua Marii Uniri a României marchează unificarea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei cu Regatul României."

În document sunt subliniate relațiile apropiate dintre România și Statele Unite, bazate pe valori comune. De asemenea, este remarcată contribuția generațiilor de româno-americani la cultura și economia națiunii americane.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat proclamația statului Georgia, ''una dintre multele proclamații prin care statele americane felicită România cu ocazia Centenarului''. ''Nu trebuie să uităm că momentul de la 1918 nu ar fi fost posibil fără ajutorul președintele SUA de atunci, Woodrow Wilson, și a românilor din America", a declarat George Cristian Maior.

Emiterea proclamațiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu al Ambasadei României la Washington de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918

Statul Georgia, inițial colonie britanică fondată în 1733, face parte dintre cele 13 colonii care și-au declarat independența față de Marea Britanie. În capitala statului, Atlanta, s-a născut în 1929, Martin Luther King Jr., unul dintre cei mai cunoscuți activiști pentru drepturile civile din Statele Unite ale Americii, cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace, în 1964, pentru lupta împotriva segregației și discriminării rasiale.

În Atlanta funcționează Consulatul Onorific al României în statul Georgia, unul dintre cele mai vechi din SUA. De asemenea, capitala Georgiei, Atlanta, este înfrățită cu Bucureștiul.

Mediul asociativ românesc este reprezentat de Uniunea Internațională a Femeilor Române, preocupată de promovarea culturii și limbii române. Tot în Georgia își are rădăcinile o altă asociație românească, Consiliul Mondial Român. Un factor de coeziune al comunității românești este reprezentat de biserică, fiind înființate un număr semnificativ de parohii ortodoxe în principalele orașe ale statului. De asemenea, în Georgia există una din cele mai numeroase comunități baptiste românești de pe teritoriul SUA.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău