Prioritatile bugetului UE – Viziunea PE

  • 15 Noiembrie 2018 10:19
Prioritatile bugetului UE – Viziunea PE

Deputații europeni au adoptat ieri, prin vot poziția legislativului pentru următorul buget UE pe termen lung, si cer stabilirea unui buget de 120 miliarde Euro, la nivelul prețurilor din 2018.

Deputații consideră ca nivelul bugetului propus de Comisia Europeana nu poate permite Uniunii să își onoreze angajamentele politice și să răspundă la provocările importante din viitor.  Parlamentul Europeana isi exprima si regretul că statele membre inca nu au reușit să adopte o pozitie comuna.

Pentru viitorul buget pe termen lung al Uniunii, adică 2021-2027, Parlamentul European vrea o finanțare mai consistentă pentru tineri, cercetare, creștere economică și locuri de muncă și combaterea schimbărilor climatice.

Legislativul consideră că pentru noile provocări ca migrația, apărarea și securitatea ar trebui alocate resurse adecvate, în timp ce sumele pentru agricultura durabilă și politicile de coeziune nu ar trebui reduse. De asemenea, parlamentul vrea ca noile surse de venituri directe să înlocuiască parțial contribuțiile plătitorilor de taxe și impozite.

Mai exact Parlamentul ridică la 120 de miliarde de euro bugetul pentru programul Orizont Europa privind cercetarea, in timp ce Comisia Europenă propusese 83,5 miliarde. In plus legislativul cere stimularea planului de investiții strategice, asa numitul plan Junker si vrea fonduri mai mari pentru infrastructură de transport și intreprinderi mici și mijlocii.

Legislativul european propune si dublarea finanțării pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor și triplarea resurselor pentru programul Erasmus Plus.

Aproximativ 94% din bugetul UE se întoarce la cetățeni, regiuni, orașe, fermieri și mediul de afaceri iar restul de cam 6% acoperă cheltuielile administrative ale Uniunii.

După discuții, odată ce plenul se exprimă maine prin vot, Parlamentul este pregătit pentru discuții cu Consiliul.

Eurodeputații vor un așa numit “acord bun” cu Consiliul pe marginea bugetului multianual, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din mai anul viitor.

Asta pentru ca, adoptarea cu intârziere a cadrului financiar multianual ar putea, asa cum s-a mai întâmplat în trecut, să ducă la apariția de obstacole în lansarea unor programe noi finantate de Uniune.

Sursa: RRA

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău