Primarii din R.Moldova și România fac schimb de experiență și discută oportunități de finanțare

  • 25 Septembrie 2018 13:01
Primarii din R.Moldova și România fac schimb de experiență și discută oportunități de finanțare

Primari din Republica Moldova și România s-au reunit în aceste zile la Chișinău pentru a discuta despre creșterea economică și dezvoltarea locală integrată. Aleșii locali de pe cele două maluri ale Prutului fac schimb de experiență și prezintă oportunități de finanțare pentru dezvoltarea localităților pe care le conduc. 

La Chișinău, primarii din Republica Moldova și România, experți și reprezentanți ai autorităților centrale, au discutat și despre principalele dificultăți în atragerea de fonduri pentru dezvoltarea locală. Aleșii locali din România au împărtășit din experiența lor de realizare a proiectelor și au subliniat importanța colaborării dintre cele state, inclusiv în anul Centenar. 

„Suntem aici într-un an istoric, pentru a arăta că sângele apă nu se face și că frații rămân frați. Suntem aici pentru a vă împărtăși din experiența noastră și pentru a învăța din problemele dvs (... . În 2018, e rândul nostru să fim alături în demersul vostru de deschidere către Uniunea Europeană. Nu este ușor să implementezi un proiect de câteva milioane de euro și să fii controlat pentru fiecare leu cheltuit”, a declarat președintele Asociației Orașelor din România, Mădălin-Ady Teodosescu.

Primarii din Republica Moldova au amintit despre principalele proiecte care au fost realizate cu sprijinul financiar al României, inclusiv despre grădinițele renovate. Ei au consideră că modernizarea localităților din R. Moldova depinde în mare parte de relațiile de parteneriat. 

Astăzi nu putem vorbi despre o dezvoltare a localității, dacă nu există dezvoltare economică. Nu putem vorbi despre o dezvoltare a localității dacă nu avem relații de parteneriat, din care putem prelua bune practici pe care să le implementăm și noi”, a declarat vicepreședinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, Valentina Casian.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a reiterat că România va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova și reformele necesare cetățenilor.

„România va continua să sprijine parcursul european al R. Moldova și este dispusă să împărtășească din toată experiența sa în ceea ce privește alinierea și implementarea standardelor europene în Republica Moldova. Toate acțiunile implementate până în prezent confirmă angajamentul ferm și constant al României pentru sprijinirea modernizării și susținerea reformelor în R. Moldova în sectoare care au impact direct asupra cetățenilor sau agenților economici.”

Potrivit datelor Ministerului dezvoltării regionale și administrației publice de la București, în prezent sunt 559 de avize de înfrățire dintre localitățile din România și Republica Moldova, dintre care 257 de înfrățiri au fost finalizate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău