Președintele Klaus Iohannis a condamnat intervenția Jandarmeriei la protestele românilor din diaspora, la București (FOTO)

  • 11 August 2018 08:19
Președintele Klaus Iohannis a condamnat intervenția Jandarmeriei la protestele românilor din diaspora, la București (FOTO)

Președintele României, Klaus Iohannis a condamnat ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, pe care o consideră disproporționată în raport cu manifestările majorității protestatarilor din Piața Victoriei, la București.

Într-un mesaj pe Facebook, șeful statului a cerut ministrului de Interne să dea urgent explicații pentru modul in care a gestionat evenimentele din noaptea de vineri spre sâmbătă, transmite Rador.

La rândul său, liderul PNL Ludovic Orban îl acuză pe președintele PSD Liviu Dragnea că a transformat instituțiile statului în instrumente de represiune și anunță că va solicita liberalilor din Comisiile de apărare ale Parlamentului audierea ministrului de interne Carmen Dan, dar și a șefilor Jandarmeriei. Într-un mesaj pe Facebook, Ludovic Orban a susținut că "Jandarmeria și instigatorii infiltrați printre manifestanți, unii dintre ei membri ai galeriilor de fotbal, au avut un plan de provocare și compromitere a protestatarilor civilizați".

Și USR a reacționat solicitând demisia de urgență a șefului Jandarmeriei și a ministrului de Interne pentru brutalitatea de care au dat dovadă forțele de ordine la mitingul din Piața Victoriei. Violențele au fost condamnate și de PMP.

Pe de altă parte, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a afirmat că opoziția este vinovată de violențele din Piața Victoriei.

Protestul din Piața Victoriei din București  față de politicile actualei guvernări a degenerat, iar forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.

Aproximativ 440 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la fața locului. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, 65 de persoane au fost transportate la spitale din Capitala României. Și doi copii au ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

În timpul operațiunilor de dispersare a manifestanților, doi jandarmi au fost înconjurați, în incident fiindu-le sustrase armele individuale. Structurile MAI au fost mobilizate pentru identificarea celor vinovați, a anunțat Jandarmeria Română. Cazul va fi preluat de Parchetul competent.

Amintim că și în alte orașe au avut loc proteste ale românilor din diaspora, care s-au încheiat însă fără a fi semnalate incidente majore.

Presa internațională a scris despre protestele de ieri din România și violențele din Piața Victoriei. Sute de persoane rănite în protestele din România, unde emigranții s-au întors pentru a se lupta împotriva corupției, scrie The Guardian, în timp ce The New York Times notează că violența erupe în timp ce zeci de mii de persoane protestează față de corupția din România. Gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa o manifestațiea diasporei, transmite agenția France Presse, iar Europa Liberă titrează că sute de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatari. Associated Press scrie că diaspora română a organizat un uriaș protest antiguvernamental la București și menționează că manifestația a fost marcată de violență.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău