Președintele Igor Dodon a promulgat legea prin care a fost modificat Codul electoral

  • 06 Decembrie 2018 19:23
Președintele Igor Dodon a promulgat legea prin care a fost modificat Codul electoral

Președintele Igor Dodon a promulgat legea prin care a fost modificat Codul electoral, astfel încât să fie posibilă organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Inițiativa de organizare a referendumului este criticată de opoziție și de societatea civilă. În plus, există semne de întrebare în legătură cu modul cum a fost promovat proiectul de lege care permite organizarea plebiscitului.

Decretul de promulgare a legii a fost publicat în Monitorul Oficial în aceeași zi în care Parlamentul, cu voturile coaliției majoritare, a decis organizarea referendumului odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Codul electoral nu prevedea explicit dacă permite sau nu organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile. În 2014, Curtea Constituțională a considerat inoportună inițiativă de a organiza un astfel de exercițiu în aceeași zi cu scrutinul parlamentar.

În cadrul ședinței Parlamentului din 8 noiembrie, la propunerea deputatului PD, Sergiu Sîrbu, în Codul Electoral a fost introdusă o prevedere care permite expres că un referendum poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

Deputatul PLDM Tudor Deliu a menționat însă că acest proiect a fost examinat la limita legalității.

"Mă refer la modificările făcute pe ascuns prin niște tertipuri josnice, nedemne de niște legislatori. Este corect să băgați într-un proiect de lege la Comisia pentru protecția socială, sănătate și familie modificările la Codul electoral ce permit organizarea concomitentă a referendumurilor și alegerilor parlamentare?", a menționat Tudor Deliu.

Opoziția, dar și experții, critică și însăși organizarea unui referendum, care nici nu va avea efecte juridice, odată cu alegerile parlamentare, care, pentru prima dată se vor desfășura în conformitate cu noul sistem electoral, cel mixt.

Asociația Promo-Lex a publicat și un studiu la acest subiect, în care atrage atenția că inițiativa de comasare a scrutinelor va crește nejustificat de mult costurile exercițiului, va complica substanțial organizarea și desfășurarea lor, precum și va crea condiții inechitabile pentru concurenți participanți.

Organizarea simultană a referendumului și a parlamentarelor, mai ales în condițiile sistemului mixt de vot, va fi foarte complicată și practic imposibilă de realizat din punct de vedere tehnic, susține expertul Promo-Lex, Pavel Postică. În același timp, el amintește că experții Comisiei de la Veneția s-au pronunțat deja împotriva retragerii mandatului deputaților aleși. Pavel Postică opinează că micșorarea numărului de deputați este mai mult o inițiativă populistă.

Partenerii europeni, inclusiv Comisia de la Veneția, s-au exprimat deja pe subiectul retragerii mandatului de deputat că este practic imposibil. Ce ține de micșorarea numărului de deputați, ține de modificarea Constituții și cred că consultarea poporului pe acest subiect, din punctul meu de vedere, sună mai mult a populism decât a idee viabilă.

Amintim că inițiativa organizării unui referendum în ziua alegerilor aparține Partidului Democrat care propune reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și posibilitatea retragerii mandatului acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău