Președintele Germaniei avertizează cu privire la demonizarea Rusiei

  • 16 Aprilie 2018 10:54
Președintele Germaniei avertizează cu privire la demonizarea Rusiei

Revista presei internaționale din 16 aprilie 2018.

La Luxembourg, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene discută despre atacul chimic de la Douma, în urma recentei acțiuni militare coordonate a Statelor Unite, Marii Britanii și Franței în Siria, informează presa internațională. UE și-a reiterat ferma condamnare a utilizării repetate a armelor chimice de către regimul sirian și va insista, de asemenea, asupra necesității de a consolida capacitatea blocului în fața atacurilor chimice, biologice, radioactive, nucleare, cibernetice și a amenințărilor hibride, adaugă Europe Online Magazine.

'Misiune îndeplinită, perfect executată", a exclamat președintele american Donald Trump... dar care misiune? - întreabă The New York Times, opinând că liderul SUA dorește să facă o demonstrație de forță, deși a considerat că implicarea post-2001 a Americii în Orientul Mijlociu ar fi fost o irosire de timp și de resurse. Pentagonul susține că atacurile occidentale au lovit direct în inima amenințării chimice din Siria, iar aliații NATO au sprijinit acțiunea, notează Time, amintind că secretatul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a asigurat că operațiunea aliată ar putea reduce capacitatea regimului sirian de a lansa alte atacuri chimice.

Însă forțele regimului de la Damasc au lansat noi atacuri aeriene asupra rebelilor, demonstrând abilitatea președintelui Bashar al-Assad de a înteți războiul civil, scrie The Wall Street Journal. Totuși, strânsa coordonare a administrației Trump cu Regatul Unit și cu Franța subliniază o aliniere între SUA și aliații lor europeni, în ciuda diviziunilor pe alte teme, adaugă ziarul american.

În același timp, după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut tuturor statelor membre să dea dovadă de reținere de la orice act care ar putea duce la escaladare, SUA, Marea Britanie și Franța au introdus în Consiliul de Securitate al ONU proiectul unei noi rezoluții referitoare la Siria, pentru cercetarea folosirii armelor chimice în țară, propunând efectuarea unei anchete independente, notează Liberation. Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că țările care au efectuat lovitura asupra Siriei denaturează dreptul internațional, citează Rosbalt.

Vorbind pentru BBC, ministrul de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a subliniat că o consecință nefericită a faptului că atacurile cu rachete s-au limitat la instalațiile și depozitele de arme chimice este aceea că, în restul țării, războiul continuă, președintele sirian Bashar al-Assad fiind hotărât să "își croiască drumul cu satârul". În schimb, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, i-a numit pe Macron, May și Trump "criminali", într-un discurs la televiziunea iraniană, citată de Reuters.

Guvernul iordanian a subliniat nevoia de diplomație pentru rezolvarea crizei siriene, iar premierul turc Binali Yildirim a îndemnat la pacificarea situației, scrie Hurryiet Daily News. Întregul arsenal de arme chimice din Siria a fost distrus sub control internațional, iar acuzațiile venite din partea SUA privind distrugerea incompletă a acestuia sunt de neînțeles, a declarat Ministerul rus de Externe, notează Tass, diplomația rusă avertizând că rachetele lui Donald Trump ar trebui să vizeze "teroriștii", nu guvernul numit "legitim" de la Damasc, și cerând dovezi ale atacului chimic comis de regim, scrie Ria Novosti. În acest context, Vladimir Putin ar putea dori să profite de ocazie pentru a-și stabili locul în fruntea axei Rusia-Siria-Iran și pentru a le demonstra concetățenilor săi că el nu se pleacă în fața occidentalilor, avertizează Le Vif. 

Summit-ul anual al Ligii Arabe, ținut în estul Arabiei Saudite, s-a deschis pe fondul războiului din Siria, tensiunilor cu Iranul și luptelor din Yemen, care amenință stabilitatea în regiune, remarcă Stars and Stripes. Rusia este gata să dezvolte cooperarea cu Liga Statelor Arabe pentru soluționarea situațiilor din Siria și Irak, în scopul asigurării securității regionale și pentru a contribui împreună la intensificarea procesului politic, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, citează Tass. "Menținem presiunea politică asupra Rusiei și am dori să facem un pas în plus, exploatând relația noastră cu Moscova, pentru a ne asigura că va juca un rol constructiv", a declarat ministrul german de Externe, Heiko Mass, citat de EUObserver.

Totodată, într-un interviu publicat de Bild am Sonntag, președintele german Frank-Walter Steinmeier a avertizat cu privire la demonizarea Rusiei și a menționat că țara sa are un rol aparte de jucat în menținerea unui dialog cu Moscova. Steinmeier și-a exprimat îngrijorarea că recenta acțiune militară occidentală împotriva facilităților chimice siriene ridică riscul unei confruntări directe, pentru prima dată, între forțele americane și cele ruse în Siria. În aceeași măsură, ar trebui să ne îngrijoreze și înstrăinarea crescută dintre Rusia și Occident, a declarat președintele german în Bild am Sonntag. În opinia sa, Europa nu ar trebui să renunțe la criticarea acțiunilor Rusiei, însă ar trebui să facă acest lucru prin intermediul dialogului direct.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău