Pregătirile pentru spectacolul „Livada cu vișini”, prezentat în premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

  • 17 Ianuarie 2019 16:54
Pregătirile pentru spectacolul „Livada cu vișini”, prezentat în premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Astăzi a avut loc repetiția generală a noului spectacolului ce urmează să fie prezentat în premieră pe 19 ianuarie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Realizat după piesa dramaturgului rus clasic Anton Cehov, “Livada cu Vișini”, acesta prezintă o viziune a regizorul Alexandru Cozub.

Un spectacol savuros despre setea de iubire, despre nevoia de sens și împlinire – astfel se prezintă a fi noua premieră de la teatrul Național „Mihai Eminescu”. Considerată de autor drept o comedie, de Stanislavski tragedie, în viziunea regizorului Sandu Cozub această piesă devine o tragicomedie, cu situații și stări ce pot captiva spectatorul de azi.

Deși a trăit bine de o sută de ani în urmă, piesele lui Cehov sunt și astăzi printre cele mai populare pe scenele din toată lumea. Alexandru Cozub, regizorul șef al naționalului de la Chișinău:

Cehov, conform unui sondaj, este al doilea după montări, după Shakesteare, pe scenele din toată lumea. Bineînțeles că este actual. Și să fie încă multe sute de ani înainte. De la el s-a schimbat în genere toată dramaturgia europeană, fiinsdcă el vine cu teatrul absurdului, el vine cu alte scheme de a scrie. Există o magie în scrierile lui. Îi este caracteristică mai ales o atitudine specifică față de eroi – sarcasmul său se împletește cu dragostea pe care o manifestă față de eroi. Și cred că e firesc acest lucru – văzând neajunsurile față de cei din jur, esențial e să-ți pierzi dragostea...

Margareta Pântea, protagonista principală a spectacolului transmite dramatismul si suavitatea eroinei cehoviene, glisând reușit între calitățile-i contrastante:

Am un personaj care iubește până la limită și după aceasta, un personaj cu o durere sufletească enormă, căci i-a murist în mod tragic băiețelul ei, un personaj care cheltuie fără rost, un personaj un pic nebun... Acesta e personajul meu. Desigur, Cehov este foarte actual de astăzi, el rămâne aproape și de sufletul omului de azi. Ca să fiu mai adevărată în scenă, încerc să găsesc o paralelă cu propria mea viață și desigur, în eroii lui cehov avem multe calități pe care le regăsim fiecare.

După premiera de la Chișinău, actorii teatrului „Mihai Eminescu” vor pleca într-un turneu de o săptămână în România, unde vor prezenta spectacolul „Livada cu vișini” la teatrele naționale de la Iași și de la București.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău