Curtea Constituțională a Lituaniei a anulat o lege care permitea autorităților să țină migranții închiși în centre de detenție

  • 07 Iunie 2023 19:50
Curtea Constituțională a Lituaniei a anulat o lege care permitea autorităților să țină migranții închiși în centre de detenție

Curtea Constituțională a Lituaniei a declarat miercuri neconstituțională legea din 2021 care le permite autorităților să țină închiși toți migranții timp de până la 6 luni în centre de detenție dacă numărul lor crește, transmite Agerpres.

Parlamentul de la Vilnius a adoptat această lege în 2021 spre a permite menținerea în detenție până la 6 luni a tuturor migranților fără documente legale și spre a le restrânge dreptul de a face apel.

Măsura a avut ca scop descurajarea migranților să traverseze în număr mare granița dinspre Belarus, dar a provocat proteste din partea unor organizații umanitare.

Prim-ministrul Ingrida Simonyte a afirmat că această politică îi va împiedica pe migranți să se îndrepte ilegal spre statele mai bogate din vestul Uniunii Europene, destinația preferată de marea majoritate a migranților intrați pe teritoriul UE în ultimii ani.

În hotărârea sa, Curtea Constituțională arată că deputații aveau dreptul să legifereze ținerea în detenție a migranților întrucât numărul lor crescuse, însă parlamentarii au încălcat Constituția atunci când au interzis evaluarea individuală a situației migranților și le-au luat acestora dreptul de a se adresa justiției.

Legislatorii au restricționat 'dreptul la libertate mai mult decât era necesar pentru a-și atinge scopurile', a declarat președintele Curții, dând citire verdictului.

Acesta a rezultat în urma apelului înaintat de un migrant irakian împotriva menținerii sale în detenție timp de șase luni în 2021-2022, apel respins anterior de instanțe inferioare.

Peste 4.000 de migranți, majoritatea lor irakieni, au intrat în 2021 dinspre Belarus în Lituania, republică baltică cu 2,7 milioane de locuitori.

Guvernul lituanian a început să întoarcă toți migranții de la frontieră începând din august 2021, iar parlamentul a transpus această practică în lege în aprilie 2023, în pofida îngrijorărilor exprimate de asociații de apărare a drepturilor omului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău