PORTRET | Angela Merkel - cea mai puternică femeie din lume, la aniversare

  • 17 Iulie 2018 15:43
PORTRET | Angela Merkel - cea mai puternică femeie din lume, la aniversare

Cancelarul german Angela Merkel împlinește marți, 17 iulie, 64 de ani. Cancelarul german este renumită pentru seriozitatea sa, astfel că la împlinirea vârstei de 50 de ani, în 2004, ea a angajat un alt profesor, Wolf Singer, pentru a vorbi oaspeților despre științele cogniției.

Angela Dorothea Merkel, pe numele de domișoară Kasner, s-a născut la 17 iulie 1954, la Hamburg, în Republica Federală Germania, într-o familie modestă. Tatăl,  Horst Kasner, era pastor luteran, iar mama, Herlind Kasner, născută Jentzsch, era profesoară de latină și engleză.

După nașterea sa, familia s-a mutat de la Hamburg în RDG, la Leipzig.

Între anii 1977 și 1982 a fost căsătorită cu fizicianul Ulrich Merkel.

În 1978 Merkel a absolvit fizica la Universitatea Karl Marx din Leipzig, iar în 1986 a obținut doctoratul în fizică. Angela a fost în timpul studenției chelneriță cu jumătate de normă într-o discotecă.

În timpul studiilor a frecventat organizația de tineret socialistă Freie Deutsche Jugend (FDJ) (Tineretul German Liber), fără a deveni și membră.

Interesant este că în tinerețe, atunci când a aplicat pentru un job la oficiul guvernamental de presă al Germaniei, a fost respinsă deoarece din fișa sa medicală reieșea că are tensiunea prea mare, iar acest job stresant era considerat prea riscant pentru o femeie cu astfel de probleme de sănătate.

A lucrat până în anul 1990 ca și chimist la Institutul Central de Chimie Fizică.

În anul 1990 s-a înscris în Uniunea Creștin Democrată, devenind la scurt timp purtătoarea de cuvânt a unui politician.

În același an îl cunoaște pe cancelarul Helmut Kohl, la o petrecere a partidului, devenind în scurt timp protejata acestuia, lui Kohl datoreându-i, dealtfel, și lansarea sa în politică.

La 18 ianuarie 1991 a fost numită ministru federal pentru probleme de familie, femei și tineret, iar la 17 noiembrie 1994, ministru federal al mediului înconjurător, al conservării naturii și al securității nucleare, funcție deținută până în octombrie 1998.

Demn de remarcat este faptul că, deși îi datora lui Kohl devenirea sa politică, Merkel s-a delimitat clar de acesta în momentul în care a fost prins într-un scandal financiar, ba mai mult, i-a cerut imperativ demisia, într-un articol care a apărut pe prima pagină a unui ziar german.

Din anul 1998 este căsătorită cu chimistul Joachim Sauer.

În anul 2000, Merkel este aleasă președinta partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

La alegerile federale germane din anul 2005 a fost aleasă ca membră a Parlamentului german, reprezentând electoratul unei circumscripții electorale din landul Mecklenburg – Pomerania Inferioară.

La 10 octombrie 2005 partidele CDU, CSU și SPD au căzut de acord ca Merkel să fie propusă în fața Bundestagului pentru fotoliul de cancelar federal.

A fost aleasă, de către Bundestag, Parlamentul german, prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania, înlocuindu-l pe Gerhard Schrőder, la data de 22 noiembrie 2005.

După alegerile federale din 2009 s-a creat o nouă coaliție guvernamentală, de data asta între fracțiunea parlamentară CDU/CSU („Uniunea creștină”) și FDP (liber-democrații). Noul parlament a reales-o pe Merkel drept cancelar al Germaniei. Merkel a numit apoi miniștrii, desemnându-l drept vicecancelar și în același timp ministru de externe pe Guido Westerwelle, președintele FDP.

În urma alegerilor federale din 2013, a rezultat o mare coaliție (CDU/CSU-SPD), iar la 17 decembrie 2013, Angela Merkel a fost aleasă de Bundestag pentru a treia oară în funcția de cancelar federal.

În martie 2018, după emoții mari și negocieri foarte dure, Angela Merkel a reușit să obțină o majoritate în Parlamentul german și a fost votată pentru un al patrulea mandat de cancelar.

Merkel a a primit votul de confirmare a 364 de parlamentari din cei 688 care au votat în Bundestag.

Alegerile federale din septembrie 2017 au creat o situație politică extrem de complicată în Germania. Alianța CDU-CSU condusă de Merkel a obținut 41,5% din voturi, iar primele negocieri privind o coaliție, cu Verzii și cu Democrat-Liberalii s-au lovit de un eșec. Social-democrații, care inițial au decis să intre în opoziție, au acceptat în cele din urmă să facă din nouă alianță cu conservatorii lui Merkel și după voturi multiple în partid și negocieri dure au format al patrulea cabinet ce va fi condus de aceasta.

Când nu face politică, îi place să citească, să meargă în drumeții montane și să practice grădinăritul. Nu în ultimul rând, cancelarul german și-a mărturistit de nenumărate ori pasiunea pentru muzica lui Richard Wagner.

Merkel a fost comparată deseori cu „Doamna de fier” a Angliei, Margaret Thatcher, petru hotărârea de care a dat dovadă în întreaga sa carieră politică, dar și pentru stilul său de conducere autoritar.

Continuarea pe rador.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău