Polonia a cerut Chișinăului să nu o implice în campania electorală, după audierile pe marginea fundației conduse de Ludmila Kozlowska

  • 06 Decembrie 2018 08:57
Polonia a cerut Chișinăului să nu o implice în campania electorală, după audierile pe marginea fundației conduse de Ludmila Kozlowska

Ambasadorul polonez la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a declarat că și-a exprimat în mod clar, în cadrul ueni întrevederi cu premierul Pavel Filip, „opoziția fermă față de orice instrumentalizare a Poloniei în campania electorală. „Nu există și nu va exista consimțământul nostru pentru acest lucru”, a menționat diplomatul.

Ambasadorul a făcut aceste afirmații într-un mesaj postat pe Twitter. Pe de altă parte, această poziție nu se regăsește și în comunicatul Guvernului despre întrevederea respectivă, menționându-se doar că premierul Pavel Filip și ambasadorul polonez au avut „un schimb de opinii privind agenda europeană a Republicii Moldova” și „au abordat o serie de chestiuni actuale de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-poloneze”. 

În același timp, potrivit newsmaker.md, partea poloneză a solicitat această întâlnire pentru a discuta cu premierul despre cazul Ludmilei Kozlowska, președinta fundației „Open Dialog”. Aceasta după ce puterea de la Chișinău a menționat Polonia în declarațiile sale făcute în contextul audierilor privind o presupusă imixtiune a fundației respective în finanțarea partidelor de opoziție din R.Moldova. 

În pozele de la întrevederea dintre Bartłomiej Zdaniuk și Pavel Filip poate fi văzut și Igor Vremea, deputatul PD care a condus comisia de anchetă referitor la acest caz. 

Amintim că, Raportul comisiei de anchetă a fost audiat parțial într-o ședință închisă a Parlamentului, invocându-se informații secrete. Partea publică a documentului prezentată de la tribuna centrală de președintele Comisiei, deputatul PD Igor Vremea, oferă mai multe date despre finanțarea organizației „Open Dialog”. Fundația poloneză ar fi fost finanțată inclusiv din surse care ar avea legături cu Ministerul rus al Apărării și serviciile secrete de la Moscova, dar și din bani care ar proveni din așa-numitul „laundromat” rusesc.

Din comisia de anchetă au făcut parte doar deputați din rândul majorității parlamentare și parlamentari socialiști, celelalte grupuri refuzând să participe la activitatea acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău