Peter Michalko, despre așteptările UE de la alegerile parlamentare și relația Bruxelles-Chișinău (TVR Moldova)

  • 02 August 2018 10:46
Peter Michalko, despre așteptările UE de la alegerile parlamentare și relația Bruxelles-Chișinău (TVR Moldova)

Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, a vorbit, în cadrul unui interviu despre suspendarea asistenței macrofinanciare, invalidarea alegerilor din Chișinău, relația Bruxelles-Chișinău și așteptările privind desfășurarea scrutinului parlamentar din februarie 2019.

Potrivit sursei citate, Peter Michalko a declarat că asistența macronfinanciară a fost sopată deoarece Chișinăul nu a respectat articolul 14 din Memorandumul de înțelegere privind respectarea standardelor democratice, respectarea statului de drept, a drepturilor omului. „Din păcate nevalidarea alegerilor pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău care s-a făcut într-un mod netransparent fiind o măsură fără precedent. Un asemenea precedent nu a mai fost în istoria electorală a Republicii Moldova. Toate aceste sunt în contradicție cu acel angajament semnat în noiembrie anul trecut și de aici reies reacțiile din partea instituțiilor Uniunii Europene și a statelor membre”, a explicat oficialul european. 

Referitor la relațiile Bruxelles-Chișinău, șeful Delegației UE a afirmat că acestea au ajuns „de la o înaltă evaluare (nr. elevul model) la unele acțiuni negative”. „Aici aș menționa frauda bancară, care a adus probleme foarte mari pentru încrederea în Republica Moldova a partenerilor internaționali. Apoi instabilitatea politică care a urmat și acum un an când s-a recurs la introducerea sistemului electoral mixt cu nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale OSCE ODIHR și cu poziția foarte clară a opiniei Uniunii Europe. (...) Mai avem și stagnarea reformei în Justiție pentru care nu am putut să acordăm suport bugetar, dar mai ales invalidarea rezultatelor alegerilor din Chișinău, scrutin calificat de către toți observatorii ca unul scrutin corect și liber”, a enumerat Peter Michalko „acțiunile negative”. 

Ambasadorul UE a mai subliniat că relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova „nu este despre bani și asistență, baza relațiilor noastre trebuie să fie valorile”. În același timp, diplomatul european a vorbit și despre așteptările Bruxelles față de alegerile parlamentare din R. Moldova. 

„Este necesar ca și alegerile parlamentare ca și celelalte de altfel să fie respectate toate standardele democratice, astfel ca alegerile să fie libere și corecte. Aceasta nu înseamnă doar ziua de vot, dar și campania electorală, asigurarea dreptului candidaților și a alegătorilor, accesul candidaților la mass-media, condiții egale pentru toți candidații. Aici vorbim și despre finanțarea candidaților și a partidelor și aici Comisia de la Veneția a avut o serie de recomandări. Deci, procesul electoral trebuie să fie unul liber și corect de la începutul campaniei electorale, în ziua alegerilor și perioada de după încheierea votului. Acest proces va fi subiectul observării din partea partenerilor internaționali”, a declarat Peter Michalko. 

Șeful Delegației UE a afirmat, la final, că UE este un partener al R. Moldova, care este alături și care va cere îndeplinirea angajamentelor asumate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău