Peste 80% din companiile din R.Moldova nu întreprind măsuri anticorupție

  • 17 Aprilie 2018 15:42
Peste 80% din companiile din R.Moldova nu întreprind măsuri anticorupție

80,8% din companii nu au elaborat un program de acțiuni cu norme și proceduri speciale anticorupție, 76,5% din companii nu au proceduri prin care să fie prevenită și sancționată mita, 66,1% din agenții economici nu dispun de proceduri prin care să fie prevenite conflictele de interese.

Cifrele au fost oferite de expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”. Potrivit lui Viorel Pîrvan, 72% din companii nu fac cunoscute propriile politici anticorupție potențialilor parteneri de afaceri și nici nu evaluează dacă aceștia au programe anticorupție eficiente.

Economistul a mai spus că avantajele respectării normelor de conformare anticorupție pentru întreprinderile mici și mijlocii constau în faptul că R. Moldova este mică și respectiv, „toți te vor cunoaște că ești corupt”. „Acest fapt te va împiedica să atragi noi parteneri de afaceri din R.Moldova, în special companiile mari, fie cele cu capital străin sau capital mixt, care au deja și se conduc în activitatea lor de programe și politici interne anticorupție”, a menționat expertul.

„Corporațiile multinaționale vor căuta acei parteneri de afaceri în Republica Moldova care implementează programe de conformitate și politici anticorupție în cadrul companiei. Ba mai mult, organizațiile internaționale acordă credite avantajoase cu dobândă mică, însă ele nu vor acorda împrumuturi companiilor corupte. Firmele cu politici de combatere a corupției se bucură accesul facil la bani ieftini pe o perioadă lungă”, a concluzionat Pîrvan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău