Peruanii au aprobat prin referendum ca actualii deputați să nu mai candideze la următoarele alegeri

  • 10 Decembrie 2018 18:25
Peruanii au aprobat prin referendum ca actualii deputați să nu mai candideze la următoarele alegeri

Peruanii au aprobat duminică prin referendum interzicerea realegerii membrilor actualului Congres (parlament unicameral), una din cele patru reforme constituționale anticorupție propuse de președintele Martin Vizcarra, relatează AFP.

Conform rezultatelor oficiale provizorii după numărarea a 55,69% din buletine, peruanii au votat în proporție de 78,34% pentru această interdicție. Cei 130 de membri actuali ai parlamentului nu vor mai putea să candideze pentru reînnoirea mandatului, prevăzut să expire la 28 iulie 2021.

Alte două reforme, privind modul de desemnare a judecătorilor și finanțarea partidelor politice, au fost de asemenea aprobate, conform acestor rezultate provizorii.

În schimb, alegătorii au refuzat să restabilească un sistem bicameral, propunere inițial susținută de președintele Vizcarra, care a apoi a dat înapoi, pentru a nu-i fi reduse puterilor prezidențiale.

Acest referendum "marchează începutul unei schimbări pe care o dorim pentru Peru și pentru toți peruanii", a declarat Vizcarra la sfârșitul scrutinului.

Rezultatele vin să întărească legitimitatea lui Vizcarra, un inginer de 55 de ani aproape necunoscut în momentul în care i-a succedat în funcție lui Pedro Pablo Kuczynski. Acesta din urmă, la putere din 2016, a demisionat la sfârșitul lui martie, acuzat că a mințit asupra legăturilor sale cu gigantul brazilian BTP Odebrecht, companie aflată în centrul unui vast scandal de corupție care a vizat o parte din clasa politică din America Latină.

Ultimii patru președinți ai țării se află în colimatorul justiției peruane în acest scandal: în afară de Kuczynski, este vorba de Alejandro Toledo (2001-2006), Alan Garcia (1985-1990, 2006-2011) și Ollanta Humala (2011-2016). Toți au negat că ar fi primit bani de la Odebrecht.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău