Pentru prima dată agricultorii moldoveni au testat semințe de broccoli și conopidă târzie de toamnă

  • 14 Noiembrie 2018 12:44
 Pentru prima dată agricultorii moldoveni au testat semințe de broccoli și conopidă târzie de toamnă

O companie de procesare a testat în anul curent semințe de broccoli și conopidă care vegetează la temperaturi de doar +5 grade Celsius. Semințele de hibrizi au fost oferite pentru testare de către proiectul USAID Agricultura Performanta din Moldova companiei Alfa Nistru SA care s-a angajat să demonstreze producătorilor de legume avantajele și caracteristicile noilor hibrizi.

Constantin Diaconu, directorul sectorului de producere agricolă, Alfa-Nistru spune că este o experiență nouă și pentru prima dată au testat semințe de hibrizi de broccoli și conopidă târzie de toamnă. După ce anul trecut au cultivat hibridul timpuriu pe suprafața de 30 de ari și au observat ca leguma este apreciată de consumatori, anul acesta au cultivat pe o suprafață de 1 ha și 20 ari, citat de agrobiznes.

Broccoli este de o calitate excelentă, iar potrivit calculelor recolta ar putea fi  de 10-12 tone la hectar. 

Potrivit companiei, broccoli deși este o legumă relativ nouă pentru piața din Republica Moldova ea devine tot mai solicitată de consumatori, inclusiv în stare congelată pentru că își păstrează calitățile nutritive.

În anul curent, Proiectul USAID/APM în parteneriat cu o companie olandeză semincieră a oferit pentru testare semințe de legume pentru 19 producători și procesatori din țară, în scopuri demonstrative pentru alți fermieri interesați. Proiectul încurajează tehnologiile avansate de producere a legumelor care le permit fermierilor recolte înalte și calitative, precum și perioade extinse de recoltare.

Potrivit directorului general Alfa-Nistru, Oxana Petrovici, compania Alfa Nistru este cointeresată în stabilirea contractelor preventive de producere a broccoli și a conopidei cu producătorii de legume. După experiența din anul curent, compania este decisă să aplice în producere hibrizii târzii de broccoli și conopidă pentru sezonul agricol următor.

Producerea legumelor este un sector relativ vast în domeniul agricol care oferă materie primă pentru întreprinderile de prelucrare și consum în stare proaspătă. Clima favorabilă din Republica Moldova permite cultivarea a peste 60 de specii de plante legumicole. Potrivit datelor statistice, în anul precedent au fost cultivate cu legume circa 57 mii hectare, iar volumul total al producției de legume a fost de aproximativ 500 mii tone, dintre care cartofilor le revine un volum de cca 200 mii tone. Aproximativ 10% din legume produse în Moldova sunt procesate.

 

Sursa: agrobiznes

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău