Pauza de cafea | Există viață după plastic și care este atitudinea înțeleaptă în relația noastră cu el

  • 30 Iulie 2018 10:16
0%
00:00:00
00:00:00

Cum de a trăit omenirea atâtea mii de ani fără plastic și de ce a devenit acest material atât de indispensabil în epoca noastră?

Ce avem de câștigat atunci când utilizăm pungi, seringi, pahare, furculițe, caserole, peturi, ambalaje etc. de unică folosință și ce riscăm?

Cum ne comportăm cu tot acest plastic din viețile noastre și care sunt alternativele?

Dacă există viață după plastic sau măcar cu mai puțin plastic și care este atitudinea înțeleaptă în relația noastră cu plasticul povestim azi la Pauza de cafea cu Gabriela Isac, director programe educaționale la EcoVisio și @Elena Tacu, membră a echipei TEP - Tinerii pentru EcoPlastic.

***

În fiecare minut, la nivel mondial se folosesc un milion de pungi de plastic.

La acestea se adaugă sticle, pahare, caserole, tacâmuri - tot de plastic. Trebuie, însă, să știți că există diferite tipuri, iar unele sunt mai nocive decât altele. Cum le diferențiem? Cu ajutorul codurilor inscripționate pe ele. Iată ce reprezintă ele:

Codurile 1, 2, 4 și 5 sunt considerate mai sigure decât 3, 6 și 7. Să le luăm pe rând!

1. PET (polietilen tereftalat) este printre cele mai sigure tipuri de plastic. Codul 1 apare pe majoritatea sticlelor de apă, suc ori ulei. Este acel plastic transparent care, deși este printre cele mai sigure, pe suprafața lui se acumulează foarte ușor bacteriile. De aceea păstrați cât mai puțin timp băuturile în aceste sticle și nu le refolosiți.

2. HDPE (polietilenă de mare densitate), folosită pentru fabricarea pungilor si a ambalajelor de plastic. Codul 2 îl găsiți pe recipientele cu iaurt, margarină și produse cosmetice și este de cele mai multe ori un plastic opac. Este considerat a fi unul sigur, pentru că are un risc redus de a pătrunde în produsul ambalat.

3. V (policlorura de vinil sau PVC) poate fi periculos pentru bebeluși. Feriți-vă de pet-urile care au ștanțat codul 3! Acesta este un tip de plastic folosit în dopuri, caserole, dar și în tuburile șampoanelor. PVC-ul are în compoziție DEHA, un produs chimic folosit pentru a face plasticul mai flexibil, dar care este nociv sănătății. Studiile au arătat că poate afecta ficatul și chiar cauza cancer.

4. LDPE (polietilena de joasă densitate) este un plastic rezistent atât la temperaturi înalte, cât și scăzute. Codul 4 apare pe anumite tipuri de sticle, în pungile alimentelor congelate sau în tacâmuri și este printre tipurile sigure de plastic. Este însă ceva mai mai scump și destul de rar folosit.

5. PP (polipropilenă) - codul 5 există pe unele pahare de unică folosință sau pe diverse ambalaje alimentare, dar specialiștii nu consideră periculos acest tip de plastic.

6. PS (polistiren) - devine periculos la temperaturi înalte. Acest tip de plastic este folosit tot pentru fabricarea paharelor și tacâmurilor de unică folosință, dar și la cutiile cu iaurt. Cercetările au arătat că în contact cu alimentele calde eliberează stiren, o substanță toxică. Așadar, gândiți-vă de două ori înainte de a bea o cafea dintr-un pahar de plastic pe care apare codul 6.

7 (alte mase plastice) este cel mai periculos tip de plastic. Și de codul 7 ar trebui să vă feriți. Acest tip de plastic are în compoziție bisfenol, o substanță interzisă în mai multe state europene. Din păcate este folosit chiar și pentru fabricarea biberoanelor pentru bebeluși. Utilizat timp îndelungat poate crește riscul de pubertate precoce la fetițe, dar și de apariție a cancerului la prostată și la sân. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău