Procuratura de la Chișinău a început să investigheze răpirea lui Ghenadi Kuzmiceov, fostul „ministru de interne” de la Tiraspol

  • 21 Septembrie 2018 12:42
Procuratura de la Chișinău a început să investigheze răpirea lui Ghenadi Kuzmiceov, fostul „ministru de interne” de la Tiraspol

Procuratura de la Chișinău a început să investigheze cazul privind răpirea fostului „ministru de interne” și fost șef al Comitetului vamal al Transnistriei, Ghenadi Kuzmiceov, susține avocatul său, Veaceslav Țurcan.

Solicitat de corespondentul agenției INFOTAG, Veaceslav Țurcan a spus că abia joi a fost informat despre acest lucru.

„După ce am devenit avocatul lui Ghenadi Kuzmiceov, aproape imediat după răpirea lui, la sfârșitul lunii iulie, am scris două cereri prin care am solicitat demararea urmăririi penale în privința acestui incident. Prima a fost trimisă inspectoratului de poliție al sectorului Buiucani din Chișinău, iar a doua - la procuratura municipiului Chișinău. Nu am primit un răspuns și am trimis apoi plângeri privind inacțiunea poliției și procurorilor. În sfârșit, azi a venit răspunsul, semnat de procurorul Nicu Șendrea. El a informat că măsurile de investigație privind răpirea lui Kuzmiciov au început pe 8 august", a afirmat avocatul.

Veaceslav Țurcan nu s-a întâlnit cu clientul său.

"Kuzmiciov are un avocat la Tiraspol. El a spus că autoritățile locale au pus pe dosarul lui ștampila "secret de stat", iar accesul la materiale este extrem de limitat. Acum, pentru a ajunge la el, trebuie să formalizez dreptul de acces, semnat de rudele apropiate - mama sau sora lui, care vin des la Chișinău", a spus avocatul.

Amintim că, în apropiere de Chișinău, automobilul în care se afla Ghenadi Kuzmiceov și o rudă de-a sa a fost oprit de un echipaj de poliție al Inspectoratului Național de Patrulare. În timp ce agenții de patrulare verificau actele lui Kuzmiceov, un automobil de model SUV în care se aflau patru mascați s-a apropiat de mașină, au luat toate actele din mâinile polițiștilor, l-au urcat pe Kuzmiceov în mașina lor și au plecat într-o direcție necunoscută. În aceeași zi, Kuzmiceov a fost transmis părții transnistrene și pus în închisoare. 

Fostul șef al Comitetului vamal din stânga Nistrului s-a aflat în căutare de aproximativ un an. El este acuzat de contrabandă comisă de un grup organizat. Potrivit anchetei, acest grup a funcționat din 2012, odată cu venirea la putere a lui Evghenii Șevciuk, al cărui apropiat era Kuzmiceov. Prin eforturile acestuia, în Transnistria și prin tranzitarea regiunii au fost transportate prin contrabandă tutun, țigări, alcool, băuturi alcoolice, carne, îmbrăcăminte și alte bunuri. În același timp, mărfurile erau vămuite formal, iar informațiile nu erau introduse în baza de date. În consecință, în buget nu au ajuns nici taxe vamale, nici accize.

Ancheta consideră că, timp de câțiva ani de activitate a grupului, volumul contrabandei este estimat la $140 mil. Suma comisioanelor ilegale echivalează cu $25 mil. Kuzmiceov și alți participanți ai schemei ilegale încasau lunar câte $1,5-2 mil. 

După victoria lui Vadim Krasnoselski la alegerile prezidențiale, la începutul anului 2017 a fost pornită o anchetă penală pe numele fostului președinte Șevciuk și mai multor persoane din anturajul său. O parte din ei au fost arestați și deja condamnați, în privința altora ancheta continuă, iar Șevciuk și Kuzmiceov au reușit să fugă în străinătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău