Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, o nouă lege cu privire la protecția datelor cu caracter personal

  • 30 Noiembrie 2018 13:49
Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, o nouă lege cu privire la protecția datelor cu caracter personal

Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, o nouă lege cu privire la protecția datelor cu caracter personal, despre care autorii susțin că ar fi în corespundere cu legislația europeană în domeniu. Proiectul însă a provocat îngrijorări din partea societății civile, iar organizațiile de media au lansat și un apel în care vorbesc despre încercarea de a fi restricționată activitatea jurnaliștilor.

Noul proiect, înregistrat săptămâna trecută de un grup de deputați ai Partidului Democrat, are drept scop racordarea legislației naționale la cea europeană în domeniu, potrivit lui Sergiu Sârbu, unul din autorii proiectului. El susține că noua lege va avea în vedere ultimele evoluții sociale dar și tehnologice și va înlătura lacunele existente.

Proiectul, însă, a fost criticat de reprezentanți ai societății civile. Opt organizații de media au lansat și un apel, în care menționează că unele prevederi ale proiectului impun condiții, care nu sunt formulate clar, explicit și coerent. Aceste ambiguități le vor crea jurnaliștilor impedimente la obținerea unor informații ce conțin date cu caracter personal.

Deputatul PL, Roman Boțan, a cerut ca legea să respecte prevederile normelor europene în domeniu.

Șeful Legislativului, Andrian Candu, a precizat că și Delegația Uniunii Europene și-a exprimat îngrijorări referitor la unele prevederi ale proiectului. El a declarat că după adoptarea documentului în prima lectură vor urma consultări publice și vor fi elaborate amendamente, iar varianta finală va fi adoptată deja de viitorul Parlament.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău