Pactul global cu privire la migrații | Principalele deplasări de migranți înregistrate în ultimii ani

  • 09 Decembrie 2018 15:39
Pactul global cu privire la migrații | Principalele deplasări de migranți înregistrate în ultimii ani

Anii 2000 au fost marcați de mișcări masive de populații care au fugit din calea conflictelor, a sărăciei sau persecuțiilor. Iată o parte dintre aceste deplasări, rezumate de France Presse.

Siria

Conflictul din Siria, declanșat de reprimarea sângeroasă a unor manifestații pentru democrație, s-a soldat din martie 2011 cu peste 360.000 de morți. În această țară care număra circa 23 de milioane de locuitori, peste jumătate din populație a fost constrânsă să-și abandoneze locuințele din cauza luptelor. În jur de 6,6 milioane de sirieni sunt strămutați, adică deplasați în interiorul țării.

Alții, adică peste 5,6 milioane, au fugit în străinătate, găsindu-și refugiu în cea mai mare parte în țările învecinate, potrivit ultimelor cifre ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (HCR). Turcia găzduiește cel mai mare număr de sirieni înregistrați de HCR, peste 3,6 milioane. Urmează Libanul - mai puțin de 1 milion (1,5 milioane conform Beirutului) - și Iordania, cu 673.000 conform ONU (1,3 milioane conform Ammanului).

Alte sute de mii de sirieni s-au refugiat în Europa, mai ales în Germania.

Sudanul de sud

Independent din 2011, Sudanul de sud a fost teatrul unui război civil timp de aproape 5 ani, conflict marcat de atrocități cu caracter etnic. Războiul din perioada decembrie 2013 - septembrie a.c. s-a soldat cu peste 380.000 de morți și a împins circa 4,2 milioane de oameni, adică o treime din populație, să-și caute refugiu.

Potrivit HCR, aproape 2,2 milioane dintre acești oameni au părăsit țara, ajungând în special în Uganda (785.000), Sudan (764.000) și Etiopia (422.000).

Este una din cele mai grave crize umanitare din lume.

Europa

Sosirea masivă și constantă de migranți, ani la rând, a provocat o gravă criză a migrației, dar și politică în Europa. Guvernele au înăsprit condițiile de acces, iar unele au reînființat controalele la graniță.

După un "vârf" de peste un milion în 2015, numărul de sosiri via Mediterana - sirieni, irakieni, afgani, africani din zona subsahariană - a tins să scadă: peste 362.000 în 2016, 172.000 în 2017.

Totuși, și în 2018 numărul migranților ajunși în Europa s-a ridicat la 132.500 de la începutul anului, 108.400 ajungând pe mare, conform Organizației internaționale pentru migrație (OIM). Alți 2.130 au murit încercând să traverseze marea.

După închiderea progresivă a rutelor migrației în Mediterana de est (Turcia - Grecia) și centrală, via Libia sau Tunisia și Italia, a crescut presiunea asupra rutei occidentale, mai ales prin Maroc. Rețelele de trafic de migranți și-au intensificat activitățile cu destinația Spania, care, cu aproape jumătate din totalul sosirilor, a devenit în acest an principala poartă de intrare a imigrației clandestine în Europa.

Venezuela

Potrivit Națiunilor Unite, circa trei milioane de venezueleni trăiesc în străinătate, dintre care 2,3 milioane au emigrat începând din 2015, fugind de grava criză economică, politică și socială din țara lor. Columbia, care împarte o graniță de 2.200 kilometri cu Venezuela, a primit peste un milion, Peru - cel puțin 550.000, iar Ecuadorul - circa 300.000.

Exodul venezuelenilor care fug de situația economică dezastruoasă marcată de penurii și hiperinflație este considerat de agenția ONU pentru refugiați drept cea mai masivă deplasare de persoane din istoria recentă a Americii latine.

Honduras
O caravană cu mii de migranți, în principal din Honduras, plecați din țările lor pentru a scăpa de violențe și sărăcie, a ajuns la jumătatea lunii noiembrie a.c la frontierele SUA. Au urmat alte caravane provenite din America centrală, formate din migranți care au parcurs pe jos, cu autostopul sau cu autobuzul mii de kilometri în speranța de a obține statutul de refugiat în SUA.

Circa 6.000 de oameni s-au strâns astfel în orașul mexican Tijuana. Dar, neputând trece granița la care președintele Donald Trump a mobilizat mii de soldați, mulți dintre ei au decis între timp să se întoarcă acasă. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău