Pacienții din R.Moldova, în mare parte copii cu fibroză chistică, nu mai găsesc în farmacii un medicament vital

  • 16 August 2018 16:55
Pacienții din R.Moldova, în mare parte copii cu fibroză chistică, nu mai găsesc în farmacii un medicament vital

În timp ce autoritățile ne anunță că tot mai multe medicamente sunt importate în Moldova la prețuri mai mici, unele preparate vitale pentru pacienți încep să dispară. Astfel, bolnavii cu fibroză chistică, dependenți de preparatul Colistin, sunt alertați că nu-l mai găsesc în farmacii deja de câteva săptămâni și nimeni nu știe când va fi.

De la farmacii li se spune că preparatul nu mai este în depozit, iar importatorii nu i-au anunțat motivul. Vom preciza, că medicamentul Colistin este un antibiotic administrat zilnic de către pacienții cu această maladie rară, iar întreruperea tratamentului înseamnă agravarea sănătății lor. Singura companie care importă medicamentul în Republica Moldova este Societatea pe Acțiuni Sanfarm-Prim și este livrat rețelelor sale de farmacii din secțiile consultative ale spitalelor.

Potrivit sănătateinfo, cel puțin 13 pacienți cu fibroză chistică, o maladie rară, care afectează tractul digestiv și plămânii, au rămas fără medicamentul vital care le asigură o calitate mai bună a vieții. Majoritatea acestor pacienți sunt copii, care au infecție cronică cu pseudomon. Este vorba de Colistin, un antibiotic folosit de bolnavi în timpul inhalațiilor pentru a ține infecția sub control.

Oxana Turcu, specialist la Centrul Ambulator de Fibroză Chistică și alte Maladii Rare spune că în cazul întreruperii tratamentului, acești bolnavi riscă să ajungă în spital din cauză agravării maladiei.

„În cadrul Asociației de Fibroză Chistică avem 13 pacienți care sunt dependenți doar de colistin. Nu le putem administra alt medicament. Colistin se dizolvă, o pui la năsuc și faci inhalație obișnuită. Ambele medicamente sunt antibiotice, și Colistin și Tobramicina. Însă nu toți pacienții cu fibroză chistică pot primi ambele medicamente. Colistin o primesc doar cei care au infecție cronică cu pseudomon și medicamentul ține infecția sub control, ca să nu se înmulțească, ca să nu se ajungă la exacerbări și respectiv în spital și bacteria să nu se înmulțească. Adică să scăpăm de ea nu putem, dar o ținem sub control. În 2016, când tot a fost o criză de colistin, mulți dintre pacienți au ajuns în spital”, a precizat medicul.

Medicii de la Centrul Ambulator de Fibroză Chistică și Alte Maladii Rare spun că abia marți au aflat că pacienții lor au rămas fără medicament. Firma importatoare nu a anunțat pe nimeni că nu mai are medicamentul în stoc și nu mai pot să-l importe. Medicamentul este adus din Polonia.

Oxana Turcu spune că o alternativă de import ar fi din România, doar că firma importatoare ar fi trebuit să anunțe despre problemele pe care le are, astfel încât responsabilii să se poată orienta cu procurările.

Reprezentanții companiei SanfarmPrim au confirmat că, într-adevăr, Colistin nu este în Republica Moldova, dar alte detalii au refuzat să ofere. La fel ei au confirmat că medicamentul este importat din Polonia.

Între timp Centrul Ambulator de Fibroză Chistică și Alte Maladii Rare din cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului au trimis o solicitare către directorul SANFARMPRIM în care solicită explicații privind epuizarea stocurilor de Colistin destinat pacienților de fibroză chistică.

Notă: Preparatul Colistinum 1000000 UI (pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă/ de inhalat) este inclus în lista medicamentelor compensate 100% prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină nr.562/299-A din 30.06.2017. Întreruperea tratamentului prezintă riscuri majore de exacerbări severe ale infecției pulmonare cronice cu Pseudomonas aeruginosa și necesitatea spitalizării acestora.

Sursa: sănătateinfo.md

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău