Orchestra filarmonică BBC, prezentă la Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo

  • 24 Noiembrie 2018 10:54
Orchestra filarmonică BBC, prezentă la Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo

Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, organizat de Radio România, continuă astăzi cu un concert susținut de Orchestra della Svizzera Italiana, din Lugano, Elveția. Aseară, pe scena festivalului a evoluat, pentru a doua oară în cadrul acestei ediții, Orchestra Filarmonică BBC.

Un program spectaculos, complex, solicitant pentru muzicieni și pentru public deopotrivă a fost interpretat aseară pe scena Sălii Radio în cadrul celei de-a șasea zile de Festival RadioRo, relatează Radio România Actualități.

Au fost două Opusuri ample, adevărate provocări ale repertoriului simfonic de secol XX: Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Béla Bartók și Simfonia a II-a, op. 27, de Serghei Rahmaninov. Solistul concertului a fost violionistul Kristóf Baráti, care, alături de Orchestra filarmonică BBC și de dirijorul Ben Gernon, a propus o versiune interpretativă energică și incisivă a opusului bartokian care a fost comentată de violistul Theodor Andreescu.

„E foarte frumos să ascult această interpretare. E foarte incisiv, foarte, foarte tehnic, fantastic de muzical”, spune Theodor Andreescu.

Muzicienii din Orchestra filarmonică BBC și dirijorul în vârstă de numai 29 de ani, Ben Gernon, prezenți cu toții în premieră la București cu prilejul Festivalului RadiRo, au construit cu pricepere în partea a doua a concertului parcursul monumental al Simfoniei a II-a de Rahmaninov, o lucrare de aproximativ o oră rămasă până astăzi una dintre cele mai reprezentative creații ale compozitorului rus.

Iată câteva reacții din public.

- Un exercițiu de sincron perfect, mai ales cu orchestrele astea care umplu aproape toată scena.

- Mie îmi place Rahmaninov. Totul. Și Rahmaninov a fost fantastic în seara aceasta.

- Un Bartók bine interpretat. Nu cunoșteam artistul, însă am rămas plăcut suprinsă de evoluția acestuia.

Tot aseară, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă din Capitală, a avut loc și cel de-al treilea Concert de jazz din cadrul Festivalului RadiRo, susținut de Big Band-ul Radiodifuziunii daneze, împreună cu percuționista și compozitoarea Marilyn Mazur, laureată a premiilor Grammy.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău