Opera 'Ecaterina Teodoroiu', în premieră la Opera Națională din Iași, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri

  • 04 Decembrie 2018 19:30
Opera 'Ecaterina Teodoroiu', în premieră la Opera Națională din Iași, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri

Conducerea Operei Naționale Române din Iași (ONRI) a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, premiera operei 'Ecaterina Teodoroiu', compusă de Emil Lerescu, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

'Spectacolul 'Ecaterina Teodoroiu' nu s-a mai interpretat de 41 de ani, după premiera absolută de pe scena Operei din București. Acum, după 41 de ani ieșenii au ocazia de a vedea opera Ecaterina Teodoroiu compusă de Emil Lerescu. Am dorit ca această operă să fie un eveniment dublu. M-am gândit la tânăra generație care să poată spune peste ani de zile 'eu am debutat în regia de operă sau în scenografia de operă cu ocazia Centenarului', motiv pentru care am încredințat regia și scenografia unor două debutante. Este vorba de regizorul de operă Laura Vlădoiu și Raluca Popa, cea care se ocupă de decorul și costumele din spectacol. La rândul său, coordonatoarea Corului Juniorii Operei va fi dirijorul secund al spectacolului Ecaterina Teodoroiu', a declarat managerul Operei Române din Iași, Beatrice Rancea. 

Conducerea muzicală a operei 'Ecaterina Teodoroiu' este semnată de maestrul Cristian Oroșanu.

'Acum trei luni, când am primit propunerea din partea doamnei Beatrice Rancea să dirijez acest spectacol am ezitat un pic în primul rând din partea dificultății acestei opere. În al doilea rând, pentru că aveam un concert în altă parte pe care l-am anulat ca să accept această provocare. E o partitură dificilă care necesită foarte multă atenție la lucru. Mă bucur că am acceptat pentru că am descoperit o echipă extraordinară în jurul meu, de oameni tineri, devotați', a declarat Oroșanu.

La premiera spectacolului, care va avea loc pe scena Naționalului ieșean vineri și sâmbătă, de la ora 18.30, vor fi prezenți și Sorin Lerescu, fiul lui Emil Lerescu, precum și strănepoata Ecaterinei Teodoroiu.

'Am fost surprinsă că cineva din altă parte, adică nu de la noi din Târgu Jiu s-a gândit la Ecaterina Teodoroiu. Despre Cătălina toată lumea știe că a mers pe front ca infirmieră. Puțini știu că îi plăcea să cânte la vioară, a învățat în școala româno-germană din Târgu Jiu. Cu ajutorul boierilor Pleniceanu a reușit să termine această școală. Tot cu ajutorul lor a ajuns la București, unde voia să devină învățătoare. Această sensibilitate a ei a dus și la compunerea unor poezii', a afirmat Luminița Dragomir, strănepoata Ecaterinei Teodoroiu.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău