Logo
Prima pagină

Externe

OMS a trimis prima tranşă de 4.000 de doze de vaccin experimental contra virusului Ebola, în R.D. Congo

16 Mai 15:02

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis miercuri primele 4.000 de doze ale unui vaccin contra virusului Ebola în Congo, fiind pentru prima dată când este utilizat acest vaccin experimental, de la elaborarea sa, în timpul ultimei epidemii, din urmă cu doi ani.


OMS a trimis prima tranşă de 4.000 de doze de vaccin experimental contra virusului Ebola, în R.D. Congo

OMS a trimis prima tranşă de 4.000 de doze de vaccin experimental contra virusului Ebola, în R.D. Congo


Vaccinul, care a fost dezvoltat de compania Merck, nu este autorizat, însă s-a dovedit eficient în timpul testelor limitate, efectuate în Africa de Vest, în decursul celei mai ample epidemii de Ebola din istorie, ce a ucis 11.300 de oameni, în Guineea, Liberia şi Sierra Leone, în perioada 2014-2016.

Oficialii speră că îl vor putea folosi pentru a controla recenta epidemie, izbucnită în Republica Democrată Congo, în urma căreia au murit, din aprilie şi până acum, 20 de persoane, potrivit OMS.

Au fost înregistrate două cazuri confirmate, 22 de cazuri possibile şi 17 cazuri suspecte de Ebola, în trei zone din provincia Equateur, din R. D. Congo şi au identificat 432 de persoane care ar fi putut avea contact cu virusul. Prima serie de 4.000 de doze a fost deja transportată la Kinshasa, iar OMS intenţionează să trimită o nouă tranşă, de 4.000 de doze, în următoarele zile, a comunicat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Cea de-a doua tranşă va fi rezervată persoanelor suspectate că au venit în contact cu virusul.

„Din experienţa noastră, pentru fiecare caz confirmat de Ebola, există aproximativ 100-150 de contacte şi contacte ale contactelor, eligibile pentru vaccinare", a spus Jasarevic.

OMS se teme ca epidemia să nu ajungă în oraşul Mbandaka, cu o populaţie de un milion de oameni, ceea ce ar face-o mult mai greu de gestionat. Doi fraţi din Mbandaka, care au participat la funeralii în Bikoro, sunt cazuri probabile de Ebola, fiind aşteptat rezultatul analizelor de laborator.

 

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: