OMS a trimis prima tranșă de 4.000 de doze de vaccin experimental contra virusului Ebola, în R.D. Congo

  • 16 Mai 2018 15:02
OMS a trimis prima tranșă de 4.000 de doze de vaccin experimental contra virusului Ebola, în R.D. Congo

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a trimis miercuri primele 4.000 de doze ale unui vaccin contra virusului Ebola în Congo, fiind pentru prima dată când este utilizat acest vaccin experimental, de la elaborarea sa, în timpul ultimei epidemii, din urmă cu doi ani.

Vaccinul, care a fost dezvoltat de compania Merck, nu este autorizat, însă s-a dovedit eficient în timpul testelor limitate, efectuate în Africa de Vest, în decursul celei mai ample epidemii de Ebola din istorie, ce a ucis 11.300 de oameni, în Guineea, Liberia și Sierra Leone, în perioada 2014-2016.

Oficialii speră că îl vor putea folosi pentru a controla recenta epidemie, izbucnită în Republica Democrată Congo, în urma căreia au murit, din aprilie și până acum, 20 de persoane, potrivit OMS.

Au fost înregistrate două cazuri confirmate, 22 de cazuri possibile și 17 cazuri suspecte de Ebola, în trei zone din provincia Equateur, din R. D. Congo și au identificat 432 de persoane care ar fi putut avea contact cu virusul. Prima serie de 4.000 de doze a fost deja transportată la Kinshasa, iar OMS intenționează să trimită o nouă tranșă, de 4.000 de doze, în următoarele zile, a comunicat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Cea de-a doua tranșă va fi rezervată persoanelor suspectate că au venit în contact cu virusul.

„Din experiența noastră, pentru fiecare caz confirmat de Ebola, există aproximativ 100-150 de contacte și contacte ale contactelor, eligibile pentru vaccinare", a spus Jasarevic.

OMS se teme ca epidemia să nu ajungă în orașul Mbandaka, cu o populație de un milion de oameni, ceea ce ar face-o mult mai greu de gestionat. Doi frați din Mbandaka, care au participat la funeralii în Bikoro, sunt cazuri probabile de Ebola, fiind așteptat rezultatul analizelor de laborator.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău