Oficial de la Washington, la Chișinău: SUA susțin aspirațiile euroatlantice ale Rep. Moldova și sunt determinate pentru lărgirea și aprofundarea cooperării militare

  • 17 Mai 2022 19:57
Oficial de la Washington, la Chișinău: SUA susțin aspirațiile euroatlantice ale Rep. Moldova și sunt determinate pentru lărgirea și aprofundarea cooperării militare

Statele Unite susțin aspirațiile euroatlantice ale Chișinăului și pledează pentru lărgirea și aprofundarea cooperării militare cu Rep. Moldova. Administrația de la Washington respectă, în continuare, statutul de neutralitate al Rep. Moldova, susțin integritatea ei teritorială și soluționarea prin dialog a problemei transnistrene în cadrul formatului de negocieri „5+2”. Declarații în acest sens a făcut ieri la Chișinău, Derek Chollet, consilierul Secretarului de Stat american, Antony Blinken, transmite Radio Chișinău.

Derek Shollet a dat asigurări că SUA vor susține Rep. Moldova, inclusiv în contextul crizei energetice și alimentare. Oficialul american a reconfirmat că SUA nu văd, la ora actuală, amenințări la adresa securității Rep. Moldovei din partea Rusiei și că preocuparea principală acum trebuie să fie suportul pentru refugiați. Răspunzând la una din întrebări, Derek Shollet a spus că SUA vor oferi suport Rep. Moldova, inclusiv pe dimensiune militară.

„Suntem determinați să sporim cooperarea inclusiv în domeniul militar. În cadrul vizitei mele în Moldova, alături de mine se află și un funcționar de rang înalt din Ministerul Apărării de la Washington, urmând să se alăture și alți experți militari ca să discutăm cu Rep. Moldova pe tema unei cooperări mai strânse și durabilă în domeniul militar. Dorim astfel să ajutăm Moldova pe intern, cât și ca partener al SUA în alte misiuni internaționale.”

Derek Chollet a mai spus că SUA monitorizează situația din regiunea transnistreană. Autoritățile de la Washington fac tot posibilul ca Ucraina să-și păstreze „suveranitatea și viitorul”. Oficialul american a menționat că Rusia și Putin au dezlănțuit războiul și că acesta ar mai putea dura.

„Nu vreau să prezic viitorul, dar, din păcate, acest război va dura ceva timp. Acum noi ne străduim să oferim tot sprijinul pe care-l putem oferi. De exemplu, în următoarele zile în Congresul SUA va fi aprobată o nouă tranșă de asistență pentru a ajuta Ucraina și alte state afectate de acest război. Vladimir Putin, dacă ar dori, ar putea încheia acest război astăzi, dar, deoarece asta nu se întâmplă, acesta va continua.”

Consilierul lui Antony Blinken a mai spus că SUA susțin „aspirațiile euroatlantice” ale Chișinăului. SUA susțin integritatea teritorială, respectă statutul de neutralitate al Rep. Moldova și consideră că problema transnistreană poate fi rezolvată prin dialog, în cadrul formatului „5+2”.

La Chișinău, Derek Chollet a avut o serie de întrevederi cu oficiali moldoveni, inclusiv cu premierul Natalia Gavrilița.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău