GALERIE FOTO | Grădinița din comuna Băcioi, renovată din surse alocate din bugetul municipal și cel local și modernizată cu sprijinul statului român

  • 21 Ianuarie 2021 13:56
GALERIE FOTO | Grădinița din comuna Băcioi, renovată din surse alocate din bugetul municipal și cel local și modernizată cu sprijinul statului român

Grădiniță din comuna Băcioi din componența mun. Chișinău a fost redeschisă, după ce s-a aflat mai mulți ani în reparații. Instituția a fost renovată din bani alocați din bugetul comunal și din cel municipal, în total fiind vorba de circa 20 de mil. de lei. Totodată, Guvernul României, a venit cu achiziții de mobilier și alte dotări tehnice, transmite RADIO CHIȘINĂU (Titlul și textul de mai sus au fost rectificate, întrucât în știrea inițială s-a strecurat o eroare regretabilă, nota redacției).

Alina Scutaru din comuna Băcioi este mamă a unei fetițe de trei ani. Ea spune că până acum a fost nevoită să-și ducă fetița în fiecare dimineață la o grădiniță în oraș. Redeschiderea instituției este o bucurie și o salvare, spune femeia.

Este foarte important. În primul rând noi frecventam în oraș. Era foarte dificil dimineața să ne trezim. Copilul mai plângea. Era un program mai încărcat. Acum suntem aproape, suntem în sat. Sperăm să fie bine. 

Renovarea instituției a început în anul 2012. A fost schimbat acoperișul, au fost reparate capital încăperile interioare, blocul alimentar, cazangeria și au fost construite șapte pavilioane noi cu terenuri de joacă. Lucrările au costat în jur de 20 de milioane de lei, bani alocați treptat din bugetul local dar și din cele municipal. Directoarea grădiniței, Vera Chiperi, a menționat că de acum înainte educatorii și copiii vor activa  în condiții moderne. 

Din 2012 a început să se facă reparație capitală și să o aducem la condiție. Capacitatea este de o sută șaizeci de copii. Sunt șapte grupe. Prima grupă este de creșă și șase grupe de la 3 ani la 5 ani.

Un rol important în realizarea acestui proiect l-a avut grantul de aproape un milion de lei oferit de Guvernul României prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova. Grație acestui sprijin, instituția de educație timpurie a fost dotată cu mobilier, inventar sportiv, utilaj pentru bucătărie, spălătorie, dar și altă tehnică necesară pentru buna funcționare a grădiniței. Prezent la evenimentul de redeschidere a grădiniței, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a accentuat că educația este un domeniu de excelență al intervenției statului român în Rep. Moldova. Prin asemenea gesturi și ajutor necondiționat demonstrăm că suntem aproape de cetățenii Republicii Moldova, a accentuat diplomatul român.

Am spart gheața că am venit cu programul referitor la grădiniță și în municipiul Chișinău, în suburbii, pentru că până acum, grădinițele respective au fost renovate, au fost modernizate pe tot cuprinsul Republicii Moldova mai puțin în municipiul Chișinău. Și începem cu Băcioi prin acest program, prin care tot ce înseamnă dotări interioare în grădinița aceasta, dotări după standarde europene, achiziții de o înaltă calitate în folosul cetățenilor. Acest program va fi urmat și de o grădiniță care va fi construită de la zero în satul Brăila, comuna Băcioi. Este important că prin astfel de gesturi să reușim să contribuim la o viață mai bună pentru toți cetățenii, a spus Daniel Ioniță.

Grație programului de asistență tehnică și financiară, în sumă de 30 de milioane de euro, acordată de Guvernul României, au fost reparate și modernizate până acum aproape 1000 de instituții preșcolare din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău