Noul chip al Cubei, un președinte care nu va mai avea numele Castro

  • 17 Aprilie 2018 13:45
Noul chip al Cubei, un președinte care nu va mai avea numele Castro

Președintele cubanez Raul Castro, în vârstă de 87 de ani, se pregătește să predea, joi, 19 aprilie, ștafeta unei noi generații, dând startul unei tranziții care va marca sfârșitul celor aproape șase decenii de domnie a "frăției" Castro în insula caraibiană, relatează marți AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

În acești aproape 60 de ani, Fidel iar apoi Raul Castro au condus Cuba, transformând insula într-un actor central al Războiului Rece și reușind să-și salveze regimul comunist, în pofida șocului transmis de prăbușirea aliatului lor sovietic.

Adunarea Națională, convocată miercuri și joi, 19 aprillie, în ședință plenară după scrutinul legislativ din martie, va alege un nou președinte al Consiliului de stat, principalul organ executiv cubanez. Deși autoritățile nu au confirmat oficial informația, această funcție, practic de șef al statului, va fi preluată de prim-vicepreședintele și numărul doi al guvernului Miguel Diaz Canel, în vârstă de 57 de ani, care pare a fi cel ales și pregătit să devină noul chip al Cubei, iar Raul Castro îi va rămâne alături succesorului său stând la cârma puternicului Partid Comunist Cubanez.

Acesta nu ar urma să plece din fruntea partidului unic decât la următorul său congres, prevăzut pentru 2021, când va avea 90 de ani, pentru a ține sub control lucrurile în fața numeroaselor provocări din perioada de tranziție.

În țară, tranziția generează dezbateri, dar nu-i entuziasmează prea mult pe cubanezi - fie ei castriști sau critici -, care nu se așteaptă la mari schimbări după un vot la care nu au luat parte.

Totuși, pentru prima oară după multe decenii, pe președinte nu-l va mai chema Castro, nu va mai face parte din generația "istorică" a lui 1959, nu va mai purta uniformă militară și nu va mai fi prim secretar al PCC.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău