Logo
Prima pagină

Externe

Noul chip al Cubei, un președinte care nu va mai avea numele Castro

17 Aprilie 13:45

Preşedintele cubanez Raul Castro, în vârstă de 87 de ani, se pregăteşte să predea, joi, 19 aprilie, ştafeta unei noi generaţii, dând startul unei tranziţii care va marca sfârşitul celor aproape şase decenii de domnie a "frăţiei" Castro în insula caraibiană, relatează marţi AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.


Noul chip al Cubei, un președinte care nu va mai avea numele Castro

Noul chip al Cubei, un președinte care nu va mai avea numele Castro


În aceşti aproape 60 de ani, Fidel iar apoi Raul Castro au condus Cuba, transformând insula într-un actor central al Războiului Rece şi reuşind să-şi salveze regimul comunist, în pofida şocului transmis de prăbuşirea aliatului lor sovietic.

Adunarea Naţională, convocată miercuri şi joi, 19 aprillie, în şedinţă plenară după scrutinul legislativ din martie, va alege un nou preşedinte al Consiliului de stat, principalul organ executiv cubanez. Deşi autorităţile nu au confirmat oficial informaţia, această funcţie, practic de şef al statului, va fi preluată de prim-vicepreşedintele şi numărul doi al guvernului Miguel Diaz Canel, în vârstă de 57 de ani, care pare a fi cel ales şi pregătit să devină noul chip al Cubei, iar Raul Castro îi va rămâne alături succesorului său stând la cârma puternicului Partid Comunist Cubanez.

Acesta nu ar urma să plece din fruntea partidului unic decât la următorul său congres, prevăzut pentru 2021, când va avea 90 de ani, pentru a ţine sub control lucrurile în faţa numeroaselor provocări din perioada de tranziţie.

În ţară, tranziţia generează dezbateri, dar nu-i entuziasmează prea mult pe cubanezi - fie ei castrişti sau critici -, care nu se aşteaptă la mari schimbări după un vot la care nu au luat parte.

Totuşi, pentru prima oară după multe decenii, pe preşedinte nu-l va mai chema Castro, nu va mai face parte din generaţia "istorică" a lui 1959, nu va mai purta uniformă militară şi nu va mai fi prim secretar al PCC.

 

 

 

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: