Logo
Prima pagină

Externe

Noua Zeelandă interzice pungile de plastic de unică folosinţă

10 August 2018 13:59

Noua Zeelandă se alătură unui număr din ce în ce mai mare de state care elimină treptat utilizarea pungilor de plastic de unică folosinţă, a anunţat vineri guvernul acestei ţări.


Noua Zeelandă interzice pungile de plastic de unică folosinţă

Noua Zeelandă interzice pungile de plastic de unică folosinţă


"Eliminăm treptat pungile de plastic de unică folosinţă pentru o mai bună grijă faţă de mediul nostru înconjurător şi pentru a proteja reputaţia Noii Zeelande de (ţară) curată şi verde", a declarat premierul Jacinda Ardern în cadrul unui comunicat citat de DPA.

Peste o sută de jurisdicţii, inclusiv şase dintre cele opt state şi teritorii australiene, dar şi Belgia, Franţa, Italia şi China au implementat deja măsura interdicţiei totale, în timp ce altele au introdus taxe suplimentare.

"În fiecare an în Noua Zeelandă utilizăm sute de milioane de pungi de plastic de unică folosinţă - un munte de pungi, multe dintre care ajung să ne polueze preţioasele medii costiere şi marine aducând grave prejudicii multor forme de viaţă marină, toate acestea în condiţiile în care există alternative viabile pentru consumatori şi companii", a adăugat Ardern.

Guvernul neozeelandez propune o perioadă de eliminare treptată a pungilor de plastic de şase luni. 

În ciuda imaginii sale de stat prietenos cu mediul înconjurător, Noua Zeelandă este unul dintre cei mai mari producători de deşeuri urbane pe cap de locuitor din lumea dezvoltată, precizează DPA. Potrivit estimărilor actuale, fiecare neozeelandez utilizează anual peste 150 de pungi de plastic de unică folosinţă - un total de aproximativ 750 de milioane de pungi de plastic.

Opt milioane de tone de plastic ar ajunge în oceane în fiecare an, conform estimărilor. Dacă această tendinţă va continua, greutatea plasticului prezent în apele oceanelor o va depăşi pe cea a peştelui până în anul 2050.

Sursa: Agerpres

 

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: