Noua Zeelandă interzice pungile de plastic de unică folosință

  • 10 August 2018 13:59
Noua Zeelandă interzice pungile de plastic de unică folosință

Noua Zeelandă se alătură unui număr din ce în ce mai mare de state care elimină treptat utilizarea pungilor de plastic de unică folosință, a anunțat vineri guvernul acestei țări.

"Eliminăm treptat pungile de plastic de unică folosință pentru o mai bună grijă față de mediul nostru înconjurător și pentru a proteja reputația Noii Zeelande de (țară) curată și verde", a declarat premierul Jacinda Ardern în cadrul unui comunicat citat de DPA.

Peste o sută de jurisdicții, inclusiv șase dintre cele opt state și teritorii australiene, dar și Belgia, Franța, Italia și China au implementat deja măsura interdicției totale, în timp ce altele au introdus taxe suplimentare.

"În fiecare an în Noua Zeelandă utilizăm sute de milioane de pungi de plastic de unică folosință - un munte de pungi, multe dintre care ajung să ne polueze prețioasele medii costiere și marine aducând grave prejudicii multor forme de viață marină, toate acestea în condițiile în care există alternative viabile pentru consumatori și companii", a adăugat Ardern.

Guvernul neozeelandez propune o perioadă de eliminare treptată a pungilor de plastic de șase luni. 

În ciuda imaginii sale de stat prietenos cu mediul înconjurător, Noua Zeelandă este unul dintre cei mai mari producători de deșeuri urbane pe cap de locuitor din lumea dezvoltată, precizează DPA. Potrivit estimărilor actuale, fiecare neozeelandez utilizează anual peste 150 de pungi de plastic de unică folosință - un total de aproximativ 750 de milioane de pungi de plastic.

Opt milioane de tone de plastic ar ajunge în oceane în fiecare an, conform estimărilor. Dacă această tendință va continua, greutatea plasticului prezent în apele oceanelor o va depăși pe cea a peștelui până în anul 2050.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău