Noi disensiuni în Comisia Unificată de Control

  • 30 Noiembrie 2018 18:59
Noi disensiuni în Comisia Unificată de Control

Un șir de subiecte ce țin de activitatea și asigurarea logistică a posturilor de pacificare, precum și implementarea protocoalelor semnate anterior de către părți, au fost examinate ieri în ședința Comisiei Unificate de Control condusă de către delegația Federației Ruse, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare. 

Totodată, pe durata discuțiilor cu privire la formarea ordinii de zi, delegația Republicii Moldova și cea a regiunii transnistrene nu au ajuns la un consens pe marginea subiectelor importante. Disensiunile vizează cu precădere mecanismul de monitorizare a Zonei de Securitate, dar și așa-numitul „centru militar de pregătire și instruire a subofițerilor transnistreni”, dislocat în cetatea Bender, la care Tiraspolul nu permite accesul membrilor Comisiei pentru a efectua un control. 

Astfel, propunerea delegației moldovenești, agreată anterior de către reprezentantul Federației Ruse, de a implementa propriu-zis prevederile protocolului semnat de părți în vederea îmbunătățirii procedurilor de observare în Zona de Securitate, nu a fost susținută de conducătorul delegației transnistrene. 

De asemenea, nu s-a ajuns la un numitor comun în cazul instituțiilor penitenciare amplasate în or. Bender, aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor. Delegația Republicii Moldova a menționat blocarea activității acestora de către reprezentații administrației de la Tiraspol prin deconectarea de la energia electrică, apă potabilă, agentul termic și canalizare. Pe de altă parte, delegația transnistreană, în mod repetat, a enunțat revizuirea unor aspecte legate de caracterul periculos al instituției, prin includerea unor date eronate ce țin de pretinsa prezență a unor focare de infecție, contrazise anterior de raportul Organizației Mondiale a Sănătății, comunicat tuturor părților interesate. 

Pe parcurs, delegația Republicii Moldova a reiterat disponibilitatea autorităților constituționale de preluare integrală a asigurării logistice a postului nr. 9 (stâng) de pe podul peste Nistru în preajma or. Vadul-lui-Vodă. Partea transnistreană s-a opus acestei propuneri. 

Totodată, au fost audiați reprezentanții părților în Comandamentul Militar Întrunit cu privire la evoluțiile înregistrate pe aspectele legate de activitatea posturilor de pacificare. În această direcție, Comisia a constatat faptul existenței unui dialog consistent. 

În cadrul aceleiași ședințe Comisia l-a confirmat în calitate de observator militar din partea Federației Ruse pe maiorul Cambarov și a aprobat raportul săptămânal privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 21-27 noiembrie 2018.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău