"Noaptea albă a teatrului în comunism" - un proiect inedit, desfășurat în Capitala Culturală Europeană

  • 27 Noiembrie 2018 17:33

Palatul Culturii din Timișoara va deveni, miercuri seara, gazda unui eveniment inedit, intitulat "Noaptea albă a teatrului în comunism" (episodul I), care oferă celor interesați șansa de privi spre perioada în care de pe scena celor trei teatre care ființează aici, român, german și maghiar, se rosteau adevăruri pe care românii nu le puteau rosti, dar le cunoșteau și le răsplăteau cu aplauze furtunoase.

"Noaptea albă a teatrului în comunism" este primul eveniment public al proiectului intitulat "Teatrul ca rezistență" ("Theater as Resistance"), care urmează să se desfășoare până în anul 2021, al Capitalei Culturale Europene, și își propune să cerceteze arhivele teatrelor din Timișoara, precum și colecții private, pentru a analiza viața cotidiană a timișorenilor în timpul regimului comunist (1960-1990), dar și după Revoluția din 1989 (1990-2019) din perspectiva relației lor cu teatrul.

În faza finală va rezulta o expoziție multimedia și un film documentar, iar pe parcurs, și o serie de mijloace populare de comunicare a rezultatelor cercetării, precum evenimente publice, un fanzin (mică revistă) cu apariție regulată, video instalații în spații publice.

Toate, pentru a reaminti și sublinia una dintre cele mai relevante misiuni ale teatrului într-o societate, aceea de a încuraja gândirea critică, indiferent de regimul politic și social, transmite, marți, echipa Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, într-un comunicat.

"O mașină a timpului ar putea duce publicul în anul 1945, când teatrele se numeau "teatre muncitorești ale poporului" și prezentau în special scene din viața clasei muncitoare, în perioada considerată fertilă pentru teatrul din România, 1956 - 1971, când societatea părea să respire din nou aerul normalității, iar creatorii se simțeau încurajați, admirați și bine finanțați de stat sau în perioada 1975 - 1989, în timpul "rezistenței culturale", când teatrele au fost obligate să se autofinanțeze, iar oamenii stăteau la coadă pentru un bilet la teatru, mai ales pentru spectacolele despre care se auzea că au probleme cu cenzura. Sau perioada când repertoriile erau controlate de partidul unic, iar comisiile ideologice organizau vizionări ca să decidă ce spectacole sunt la înălțimea moralei comuniste și potrivite să iasă la public. Acea vreme când, ca și cum ar fi răspuns disprețului pentru cultură al regimului, oamenii se hrăneau cu cărți, muzică și teatru, magazinele fiind oricum goale", arată comunicatul.

Punctul de întâlnire pentru lansarea evenimentului va fi chiar în clădirea Palatului Culturii, de unde a izbucnit scânteia Revoluției din 1989, dar acesta va conecta mai multe spații din clădirea - simbol a orașului, incluzând și o expoziție atipică de afișe din era comunistă, o privire în spatele cortinei teatrului timișorean din deceniile '60 - '70, prin scene reconstituite de actorii Teatrului Auăleu în "bufetul" împărțit de teatrele în limbile maghiară și germană, precum și lansarea primului număr al fanzinului "Teatrul ca Rezistență".

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar "Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2021", parte a Programului Cultural TM2021 al anului 2018. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău