Nicolae Negru: Miza alegerilor parlamentare crește înzecit. Va fi o bătălie pe viață și pe moarte! (Revista Presei)

  • 09 Iulie 2018 10:11
Nicolae Negru: Miza alegerilor parlamentare crește înzecit. Va fi o bătălie pe viață și pe moarte! (Revista Presei)

Fațada democratică a Moldovei s-a năruit odată cu invalidarea alegerilor din Chișinău, titrează Adevărul. Totuși, oprobiul internațională nu l-a convins pe Plahotniuc, care a susținut că partidul său nu a putut interveni în procesul de judecată pentru a opri acest precedent periculos. Perdeaua de fum și jocul de oglinzi care acoperă tendințele din ce în ce mai autoritare ale regimului Plahotniuc subminează speranțele țării pentru un viitor democratic în marea familie a națiunilor europene și împinge Moldova înapoi spre orbita Rusiei.

Nimeni  în UE nu crede în nevinovăția autorităților de la Chișinău, oricât de elocvenți ar fi Pavel Filip și Andrian Candu, care au căutat să lămurească situația la Bruxelles, întrucât în stat nu există o separație efectivă între puterea legislativă, puterea executivă și puterea judecătorească, scrie Petru Bogatu în editorialul său din deschide.md. Din contră.

În ciuda reformelor realizate în ultimul timp, nu s-a făcut dovada emancipării justiției, subliniază publicistul. O guvernare suspectată de imixtiune în puterea judecătorească riscă să-și distrugă singură cele mai bine intenții. Și asta pentru că nu-i credibilă. Cazul invalidării alegerilor din Chișinău este foarte concludent din acest punct de vedere. Nu contează cine și-a băgat coada în actul justiției: Kremlinul, FSB, președintele Curții Supreme de Justiție, procurorul general, ministrul justiției, SIS, Andrei Năstase sau Renato Usatîi.

Toate oalele se sparg de capul guvernului.  E timpul ca și Justiția moldovenească, mereu în umbra celor din fruntea bucatelor, să-și ia destinul în propriile mâini, conchide Pentru Bogatu.

Karadeniz Press face astăzi o amplă analiză privind ultimele evenimente politice de la Chișinău. Recenta rezoluției votată, joi, în Parlamentul European, privind suspendarea trimei tranșe din împrumutul de 100 de milioane de euro, precum și cererea de suspendare a sprijinului bugetar din partea UE către Chișinău vor complica și mai mult viața politică din R. Moldova, scrie portalul. Karadeniz Press menționează că rezoluția PPE va urma circuitul decizional instituțioanal și va ajunge la Comisia Europeană, instituție care va avea ultimul cuvânt de spus în această privință.

Plahotniuc a arătat în ultimele zile că își poate flexa mușchii în fața Bruxelles-ului, dar o astfel de abordare este contraproductivă pe termen lung. Rusia și exponenții săi politici de la Chișinău se mulțumesc deocamdată doar să bage bățul prin gardul „beligeranților” din tabără proeuropeană și va duce un război discret și de uzură la învrăjbirea lor pentru a elimina orice speranță într-o viitoare reeditare a „Alianței pentru Integrare Europeană 4”.

Un scenariu din ce în ce mai improbabil în atare condiții, care chiar și așa ar fi avut șanse minimale de reușită. Potrivit analizei, aceste calcule nu fac decât să împingă și mai mult PD-ul spre PSRM, ambele urmând apoi să încerce să se canibalizeze. Depinde doar de cine va avea „borsetka” mai generoasă și dulapul mai plin cu dosare. Ar fi hazardat de făcut un pronostic politic despre ce s-ar putea întâmpla până la toamnă, doarece întreaga așa-zisă politică de la Chișinău este doar o iluzie ambalată într-o cutie și prinsă cu o panglică firavă, concluzionează Karadeniz Press. 

Strâns cu ușa, liderul PD Vlad Plahotniuc nu are de gând să cedeze, jucând riscant, căci UE nu dispune de alte arme, decât cele financiare, remarcă Nicolae Negru în Ziarul Național. Moscova își freacă mâinele de bucurie, iar Bruxelles-ul are destulă bătaie de cap cu unele state-memebre, ca să-și mai asume problemele Republicii Moldova, menționează autorul. În aceste condiții, miza alegerilor parlamentare crește înzecit pentru toate părțile. Va fi o bătălie pe viață și pe moarte. Criza de azi e abia începutul, este de părere Nicolae Negru. 

Oazu Nantoi într-un editorial în cotidianul.md afirmă că paravanul mutual al fățărniciei ”pro-europene” să fie rupt după alegerile parlamentare, înscenate de tandemul Plahotniuc-Dodon, în urma cărora uzurparea puterii urma să devină legitimizată în fața comunității internaționale. Potrivit lui Oazu Nantoi regimul mizează pe impotența UE, miopia SUA și îndobitocirea propriilor cetățeni. Cert este că fără demontarea regimului uzurpator n-are niciun sens să mergi la abatorul alegerilor parlamentare. Totul va depinde, în primul rând, de capacitatea cetățenilor RM de a se consolida și de a riposta, demonstrând totodată, că societatea poate genera o guvernare onestă, responsabilă și competentă, conchide comentatorul politic.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău