Nave militare ruse, echipate cu rachete de croazieră „Kalibr'', vor patrula „permanent'' în Marea Mediterană (Putin)

  • 16 Mai 2018 17:05
Nave militare ruse, echipate cu rachete de croazieră „Kalibr'', vor patrula „permanent'' în Marea Mediterană (Putin)

Nave militare ruse, echipate cu rachete de croazieră ''Kalibr'', vor patrula ''permanent'' anul acesta în Marea Mediterană pentru a contracara amenințarea ''teroristă'' în Siria, unde armata rusă acționează în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin, într-o reuniune cu șefi ai armatei și responsabili din industria militară rusă la Soci (stațiune pe coasta rusă a Mării Negre), informează agenția de presă Belga.

Putin a elogiat „acțiunile precise și bine coordonate ale navelor și submarinelor rusești în timpul operațiunii din Siria și loviturile cu rachete de croazieră care au provocat pagube importante teroriștilor'' în Siria.

La sfârșitul lunii ianuarie, nave și submarine rusești au lansat circa 100 de rachete Kalibr asupra unor ținte ale jihadiștilor în Siria, conform agențiilor de presă ruse.

În același timp, președintele rus a cerut conducerii marinei ruse să ''consolideze componenta navală a forțelor strategice nucleare, ceea ce va spori rolul flotei în asigurarea descurajării nucleare''. El a subliniat că un obiectiv major rămâne dezvoltarea unor grupări navale multifuncționale care să contracareze amenințări militare pe mare la adresa Rusiei, potrivit TASS.

În același timp, Vladimir Putin a declarat că Rusia va continua să-și doteze marina cu noi echipamente în cadrul programului de înzestrare a armatei ruse cu armament modern.

Conform experților ruși, rachetele Kalibr, cu rază mare de acțiune, seamănă îndeaproape rachetelor de croazieră americane Tomahawk, dar sistemul rusesc este mai recent, el cuprinde rachete mai variate, inclusiv supersonice, antinavale și altele.

Rusia dispune de două baze militare în Siria, ambele echipate cu sisteme sofisticate de apărare antiaeriană - o bază navală la Tartus, nu departe de granița cu Libanul, și una la Hmeimim, la nord de Latakia.

Moscova intervine militar din septembrie 2015 în sprijinul forțelor regimului lui Bashar al-Assad și împotriva grupărilor jihadiste.

Intervenția rusă a schimbat evoluția conflictului din Siria, permițând armatei siriene să preia mai mult de jumătate din teritoriul Siriei de sub controlul rebelilor și al grupării Statul Islamic. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău