NATO condamnă decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind forțele armate convenționale, o piatră de temelie a arhitecturii de securitate a Europei

  • 09 Iunie 2023 19:27
NATO condamnă decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind forțele armate convenționale, o piatră de temelie a arhitecturii de securitate a Europei

Aliații NATO au condamnat vineri decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa (CFE), o piatră de temelie a arhitecturii de securitate a Europei, acord semnat în 1990 la Paris, transmite caleaeuropeana.ro.

Tratatul CFE stabilește limite obligatorii din punct de vedere juridic și verificabile pentru categorii-cheie de echipamente militare convenționale ale statelor părți.

“Timp de mai mulți ani, Rusia nu și-a respectat obligațiile care îi revin în temeiul Tratatului CFE, în special prin încetarea, în 2007, a punerii în aplicare a Tratatului CFE fără un temei juridic. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și complicitatea Belarusului sunt contrare obiectivelor Tratatului CFE”, arată NATO într-o declarație semnată de toate cele 31 de state membre, plus Suedia, care are statut de țară invitată să adere.

Potrivit Alianței, decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul CFE este cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni care subminează în mod sistematic securitatea euro-atlantică.

“Decizia Rusiei demonstrează și mai mult disprețul continuu al Moscovei față de controlul armelor, inclusiv față de reciprocitate, transparență, conformitate și verificare. Am solicitat în repetate rânduri Rusiei să se conformeze tratatului. Rusia nu s-a angajat în mod constructiv și nu a luat măsuri pentru respectarea deplină a tratatului. Aliații îndeamnă Rusia să își pună în aplicare angajamentele și obligațiile asumate și să folosească timpul rămas înainte de retragere pentru a-și reconsidera decizia”, mai arată sursa citată.

Aliații NATO subliniază că rămân uniți în angajamentul față de un control eficient al armelor convenționale ca element-cheie al securității euro-atlantice, ținând seama de mediul de securitate existent și de securitatea tuturor aliaților.

“Acest lucru completează postura de descurajare și apărare a Alianței. Reiterăm angajamentul nostru deplin de a reduce riscurile militare, de a preveni percepțiile eronate și conflictele, de a consolida încrederea, de a promova transparența și verificarea și, astfel, de a contribui la pace și securitate. Aliații vor continua să se consulte cu privire la implicațiile retragerii Rusiei din Tratatul CFE și la impactul acesteia asupra securității Alianței”, conchide Consiliul Nord-Atlantic.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat la finele lunii mai legea privind denunțarea de către Rusia a Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa.

Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (CFE), semnat în 1990 și actualizat în 1999, a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, întrucât elimina avantajul cantitativ și numeric pe care Uniunea Sovietică îl deținea în privința armelor convenționale.

Tratatul stabilește pentru fiecare țară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă și elicoptere de atac pe care țările NATO și cele ale Pactului de la Varșovia, care formal încă exista la momentul semnării tratatului, le pot desfășura între Atlantic și Munții Ural.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău