Muzeul Victimelor Genocidului, în Parlamentul de la Chișinău

  • 14 Martie 2018 18:25
Muzeul Victimelor Genocidului, în Parlamentul de la Chișinău Moldpres

O expoziție a Muzeului Victimelor Genocidului din cadrul Centrului de Cercetare a Genocidului și Rezistenței Populației Lituaniei este găzduită în această săptămână de Parlamentul Republicii Moldova, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Expoziția cu genericul „Sub cer străin. Locuitorii Lituaniei în lagărele și locurile de exil din URSS. Anii 1940 - 1958” este un omagiu adus lituanienilor care au trecut prin ororile deportărilor, exil și lagăre, dar și un angajament de a menține vie memoria istoriei și dorința de a nu se mai repeta niciodată aceste atrocități, au menționat organizatorii expoziției.

Cele 20 de panouri înfățișează deportarea cetățenilor lituanieni și detenția lor în lagăre. Expoziția conține mai multe materiale, care nu au fost expuse anterior: fotografii, documente, file de scrisori și de jurnale intime, desene, precum și scene fotografiate în taină. Materialele expuse sunt din fondurile Arhivei Speciale și Arhivei Centrale de Stat ale Lituaniei. 

Până la această oră, expoziția a fost găzduită de Parlamentul European, exponatele fiind ulterior prezentate în Polonia, Franța, Marea Britanie.

Organizatorii expoziției sunt Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova și Programul de Stat „Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1953”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău