Logo
Prima pagină

Cultură

Muzeul Victimelor Genocidului, în Parlamentul de la Chișinău

14 Martie 18:25

O expoziție a Muzeului Victimelor Genocidului din cadrul Centrului de Cercetare a Genocidului și Rezistenței Populației Lituaniei este găzduită în această săptămână de Parlamentul Republicii Moldova, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.


Muzeul Victimelor Genocidului, în Parlamentul de la Chișinău Moldpres

Muzeul Victimelor Genocidului, în Parlamentul de la Chișinău


Expoziția cu genericul „Sub cer străin. Locuitorii Lituaniei în lagărele și locurile de exil din URSS. Anii 1940 - 1958” este un omagiu adus lituanienilor care au trecut prin ororile deportărilor, exil și lagăre, dar și un angajament de a menține vie memoria istoriei și dorința de a nu se mai repeta niciodată aceste atrocități, au menționat organizatorii expoziției.

Cele 20 de panouri înfățișează deportarea cetăţenilor lituanieni şi detenţia lor în lagăre. Expoziția conține mai multe materiale, care nu au fost expuse anterior: fotografii, documente, file de scrisori şi de jurnale intime, desene, precum și scene fotografiate în taină. Materialele expuse sunt din fondurile Arhivei Speciale şi Arhivei Centrale de Stat ale Lituaniei. 

Până la această oră, expoziţia a fost găzduită de Parlamentul European, exponatele fiind ulterior prezentate în Polonia, Franţa, Marea Britanie.

Organizatorii expoziției sunt Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova și Programul de Stat „Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1953”. 

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: