Mișcări alarmante pentru Chișinău ale trupelor ruse din Transnistria, imediat după rezoluția adoptată de ONU

  • 23 Iunie 2018 19:46
Mișcări alarmante pentru Chișinău ale trupelor ruse din Transnistria, imediat după rezoluția adoptată de ONU

Câteva zeci de unități de tehnică blindată și auto militare ale armatei ruse staționate ilegal în stânga Nistrului, s-au deplasat în mai multe rânduri pe traseul Dubăsari-Grigoriopol-Tiraspol, începând cu această noapte, la scurt timp după adoptarea rezoluției ONU, care a provocat nemulțumirea Moscovei.

Chișinăul se declară „profund îngrijorat” în legătură cu aceste acțiuni pe care le consideră ilegale și drept o sfidare a Acordului de încetare a focului din 1992

„La 23 iunie, în jurul orei 04:00 și apoi la orele 06:30, 11:15 și 13:15, pe traseul Dubăsari-Grigoriopol-Tiraspol a fost fixată deplasarea neanunțată a 4 coloane de unități de tehnică blindată și auto militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR): aproximativ 11 TAB-uri și 25 autocamioane (URAL, ZIL, UAZ). Pe unitățile în cauză nu au fost remarcate însemne distinctive de apartenență la GOTR sau la operațiunea de pacificare, de asemenea lipseau numerele de înmatriculare”, potrivit unui comunicat al delegației moldovenești la Comisia Unificată de Control.

Conform informațiilor disponibile unitățile respective fac parte din cele trei coloane (aproximativ 40 de unități) care în dimineața zilei de 21 iunie curent s-au deplasat neautorizat spre depozitul de muniții de la Cobasna, raionul Râbnița, însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție. Ulterior, reprezentanții Federației Ruse au motivat această mișcare a efectivelor militare prin necesitatea de a spori măsurile de pază a depozitului ca urmare a indicațiilor primite de la conducerea Ministerului Apărării rus în contextul unor eventuale acte de terorism și provocări posibile în perioada Campionatului Mondial la fotbal.

Delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control a cerut convocarea de urgență a observatorilor militari ai componentelor Comisiei Unificate de Control  care la ora 05:30 s-au deplasat în raioanele Dubăsari și Grigoriopol (în preajma podului de la Dubăsari, satelor Doroțcaia și Mălăiești) pentru a documenta situația.

La insistența părții moldovenești, la fața locului s-au prezentat și reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care au fixat deplasarea mai multor unități militare ruse. Conducătorulor acetor unități au refuzat să se oprească pentru efectuarea controlului regulamentar.

„Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este puternic alarmată în legătură cu aceste acțiuni cu caracter provocator și încălcarea flagrantă de către militarii Federației Ruse a regimului Zonei de Securitate, implicit a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992. Asemenea sfidare a Acordului s-a produs repetat în ultimele zile, fără anunțarea autorităților moldovenești sau a mecanismelor existente în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean”, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău