Ministrul Mediului a discutat cu omologul ucrainean despre poluarea de pe râul Nipru: „Puțin probabil să ajungă în Marea Neagră”

  • 07 Iunie 2023 18:00
Ministrul Mediului a discutat cu omologul ucrainean despre poluarea de pe râul Nipru: „Puțin probabil să ajungă în Marea Neagră”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a discutat, miercuri, cu omologul ucrainean despre poluarea de pe râul Nipru, după distrugerea barajului Nova Kahovka. Tanczos spune că specialiștii români sunt de părere „că este puțin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp, sau în cantități semnificative”.

Consiliul se Securitate al Ucrainei, întrunit marți de urgență, a fost informat că cel puțin 150 de tone de ulei industrial s-au scurs în fluviul Nipru și există riscul de scurgeri suplimentare de peste 300 de tone.

„În urma informațiilor apărute în spațiul public privind propagarea unei unde de poluare pe cursul râului Nipru, ca urmare a distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna a avut în această după-amiază o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, ministrul Ruslan Strilets”, transmite Ministerul Mediului.

Ministrul ucrainean al protecției mediului și resurselor naturale l-a asigurat pe ministrul Tanczos că autoritățile din țara vecină monitorizează în permanență evoluția fenomenului. „În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăți. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă, însă Marea Neagră este departe de această poluare, specialiștii români fiind de părere că este puțin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp, sau în cantități semnificative.

Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al protecției mediului că, dacă în urma monitorizării evoluției fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice”, a declarat ministrul Tanczos Barna.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău