Ministrul german de externe: Europa trebuie să se reformeze și să facă front comun în fața noii ordini mondiale

  • 13 Iunie 2018 18:49
Ministrul german de externe: Europa trebuie să se reformeze și să facă front comun în fața noii ordini mondiale

Uniunea Europeană trebuie să-și reformeze guvernarea, iar membrii săi trebuie să fie mai uniți în fața ordinii mondiale în schimbare evidențiate de amploarea tensiunilor în relațiile continentului cu aliatul său tradițional SUA, a declarat miercuri la Berlin ministrul de externe german, Heiko Maas, relatează Reuters.

Într-un discurs amplu privind viitoarea politică europeană a Germaniei, ministrul de externe Heiko Maas a făcut referire la politica egoistă a președintelui Trump ''America pe primul loc'', la atacurile Rusiei la adresa dreptului internațional, precum și la "extinderea" Chinei ca semne că "ordinea mondială pe care o cunoaștem se schimbă".

Uniunea Europeană trebuie să vină cu o strategie pentru a face față creșterii rolului politic și economic al Chinei, a declarat de asemenea șeful diplomației germane.

"Avem nevoie de o strategie comună pentru a face față ambițiilor politice ale Chinei, inclusiv pentru a rezista în fața încercărilor de a ne diviza", a spus el, referindu-se la preocupările privind creșterea rolului Chinei în centrul și estul Europei.

Ministrul german de externe și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru o propunere franceză pentru crearea unei forțe de intervenție militară europeană, adăugând că Marea Britanie ar trebui să fie invitată să participe chiar și după ce va părăsi Uniunea Europeană.

Europa trebuie să găsească un "nou echilibru" în relația sa cu Statele Unite în lumina provocărilor formulate de administrația președintelui Donald Trump, a apreciat Heiko Maas.

Printre provocările lansate de administrația Trump, el a menționat retragerea SUA din Acordul privind schimbările climatice de la Paris, din acordul nuclear internațional cu Iranul, unele amenințări cu sancțiuni împotriva unor țări europene partenere, precum și protecționismul.

"Noi, europenii, trebuie să acționăm ca o contrapondere conștientă atunci când SUA trec linia roșie'', a spus el. "Acolo unde guvernul SUA pune în discuție valorile și interesele noastre, noi trebuie să reacționăm mai ferm", a adăugat ministrul german.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău