Ministrul britanic de Externe anunță ce ar putea cauza anularea Brexitului

  • 11 Ianuarie 2019 17:02
Ministrul britanic de Externe anunță ce ar putea cauza anularea Brexitului

Marea Britanie ar putea rămâne în Uniunea Europeană dacă planul premierului Theresa May privind Brexitul va fi respins de parlament, a anunțat ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt, scrie The Guardian, citat de News.ro, potrivit Digi24.ro.

Un astfel de deznodământ ar „afecta enorm” relațiile politicienilor cu votanții și reputația globală a Marii Britanii, a avertizat Hunt.

„Dacă noi, clasa politică, nu vom livra Brexitul, acest lucru ar fi o încălcare fundamentală a încrederii între oameni și politicieni și cred că ar fi ceva ce am regreta timp de multe generații”, a afirmat el.

Hunt a precizat că dacă parlamentarii nu vor aproba acordul la care a ajuns May cu UE, acest lucru ar putea duce la anularea Brexitului.

„Dacă acest acord este respins, într-un final s-ar putea să nu ajungem la un alt tip de Brexit, ci la o paralizie a Brexitului. Iar acest lucru ar putea duce la anularea Brexitului”, a declarat Hunt.

„Cred că acest lucru ar încălca încrederea și ar fi foarte rău pentru reputația Marii Britanii în afară”, a precizat ministrul.

Hunt a insistat că există o singură problemă care a dus la acest impas iar acest lucru este soluția de rezervă privind Irlanda de Nord. Această soluție implică rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală a UE pe o perioadă nedeterminată pentru a se evita o graniță strictă cu Irlanda.

El a declarat că s-ar putea trece peste impas dacă Marea Britanie ar primi asigurări oficiale din partea UE că soluția de rezervă ar fi una temporară. „Theresa May a declarat că nu dorește doar cuvinte. Ea vrea ceva cu puteri legale”, a afirmat Hunt.

Hunt a făcut aceste declarații după ce colega sa din cabinet, Amber Rudd, Secretar de Stat pentru Piața Muncii și Pensii, a declarat că s-a angajat să se asigure că Marea Britanie nu va părăsi UE fără un acord.

Ea a refuzat de trei ori să precizeze dacă va mai rămâne în guvern în cazul unui Brexit fără acord.

Parlamentarii britanici se pregătesc de a treia zi de dezbateri în Camera Comunelor înainte să voteze pe 15 ianuarie acordul privind Brexitul. Ministrul de Interne, Sajid Javid, va deschide ședința, care este așteptată să se concentreze pe problema migrației.

Sursa: Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău