Mike Pompeo | China va reprezenta cea mai mare amenințare la adresa SUA

  • 11 Decembrie 2018 10:49
Mike Pompeo | China va reprezenta cea mai mare amenințare la adresa SUA

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că într-un termen de cinci, zece sau 25 de ani, China va reprezenta pentru SUA cea mai mare amenințare, informează Interfax și Armenpress, potrivit Agerpres.

Întrebat de jurnalistul american Hugh Hewitt dacă "Republica Populară Chineză este pentru SUA cea mai mare amenințare, mai mare chiar decât Rusia sau Iran?", Mike Pompeo a răspuns: "Nu cred că în această privință există vreo îndoială". "În cinci, zece sau 25 de ani, datorită pur și simplu a demografiei și bogăției, precum și sistemului său intern, China va reprezenta cea mai mare problemă cu care se vor confrunta SUA pe termen mediu și lung", a spus el.

De asemenea, Pompeo a declarat că, "în unele cazuri, China se comportă agresiv și ne induce în eroare". Potrivit lui Mike Pompeo, președintele chinez Xi Jinping i-a promis omologului său american Donald Trump că "nu va militariza insulele" din Marea Chinei de Sud, dar în realitate acolo continuă construcțiile militare.

Secretarul de stat american a subliniat că SUA sunt ferm hotărâte să facă în așa fel încât să-și păstreze vigilența pe toate fronturile. "Pe fiecare din aceste fronturi, SUA trebuie să-și asigure rolul de lider în lume", a subliniat secretarul de stat american, citat de Interfax.

Analiștii au atras atenția că aceste declarații s-au făcut auzite pe fondul acțiunilor SUA și Chinei în vederea reglementării divergențelor comerciale, în conformitate cu acordurile încheiate de președintele american Donald Trump și cel chinez Xi Jinping în timpul summitului G20 din Argentina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău