Logo
Prima pagină

Societate

Mii de credincioşi au participat la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet

12 Mai 16:18

Mii de credincioşi au participat astăzi, la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, în România, la pelerinajul anual organizat de Biserica Greco-Catolică, Unită cu Roma. Este o ceremonie, cu o tradiţie de 15 ani, ce are loc în memoria episcopilor şi tuturor martirilor ucişi în fostele închisori comuniste.


Mii de credincioşi au participat la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet

Mii de credincioşi au participat la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet


Episcopii şi cei peste 100 de preoţi greco-catolici şi romano-catolici, alături de câteva mii de pelerini din ţară, după vizitarea Muzeului Memorial Sighet au parcurs în procesiune drumul până la Cimitirul „Săracilor” de la marginea municipiului, în memoria martirilor decedaţi în închisorile politice. 

„În fiecare an organizăm acest pelerinaj în cinstea memoriei martirilor închisorilor comuniste şi în special Sighetu Marmaţiei care, prin excelenţă, a fost o închisoare de exterminare a elitelor. Între aceste elite ale României interbelice s-a aflat şi episcopii greco-catolici şi romano-catolici. Cerem ajutorul bunului Dumnezeu şi mijlocirea Maicii Domnului ca aceşti martiri să fie ridicaţi la cinstea altarelor, să se bucure de martiriul lor şi de exemplul lor în credinţă şi să celebreze toţi credincioşii”, spune protopopul greco-catolic de Sighet, Vasile Iusco.

La Sighet, astăzi, au fost pelerini veniţi mai de departe sau de mai aproape.

„Noi venim de la Negreşti-Oaş în fiecare an, ca o jertfă pentru cei care au suferit în închisorile comuniste şi ne bucurăm că putem lua parte la un asemenea pelerinaj şi să le fie cinstită memoria”, povestesc ei.

La Cimitirul Martirilor, s-a desfășurat cu această ocazie o Liturghie Arhierească şi predicile de învăţătură.

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: