Mii de credincioși au participat la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet

  • 12 Mai 2018 16:18
Mii de credincioși au participat la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet

Mii de credincioși au participat astăzi, la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, în România, la pelerinajul anual organizat de Biserica Greco-Catolică, Unită cu Roma. Este o ceremonie, cu o tradiție de 15 ani, ce are loc în memoria episcopilor și tuturor martirilor uciși în fostele închisori comuniste.

Episcopii și cei peste 100 de preoți greco-catolici și romano-catolici, alături de câteva mii de pelerini din țară, după vizitarea Muzeului Memorial Sighet au parcurs în procesiune drumul până la Cimitirul „Săracilor” de la marginea municipiului, în memoria martirilor decedați în închisorile politice. 

„În fiecare an organizăm acest pelerinaj în cinstea memoriei martirilor închisorilor comuniste și în special Sighetu Marmației care, prin excelență, a fost o închisoare de exterminare a elitelor. Între aceste elite ale României interbelice s-a aflat și episcopii greco-catolici și romano-catolici. Cerem ajutorul bunului Dumnezeu și mijlocirea Maicii Domnului ca acești martiri să fie ridicați la cinstea altarelor, să se bucure de martiriul lor și de exemplul lor în credință și să celebreze toți credincioșii”, spune protopopul greco-catolic de Sighet, Vasile Iusco.

La Sighet, astăzi, au fost pelerini veniți mai de departe sau de mai aproape.

„Noi venim de la Negrești-Oaș în fiecare an, ca o jertfă pentru cei care au suferit în închisorile comuniste și ne bucurăm că putem lua parte la un asemenea pelerinaj și să le fie cinstită memoria”, povestesc ei.

La Cimitirul Martirilor, s-a desfășurat cu această ocazie o Liturghie Arhierească și predicile de învățătură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău