Mihai Fifor | Am discutat cu omologul britanic despre agresivitatea Rusiei și militarizarea Mării Negre

  • 02 August 2018 16:59
Mihai Fifor | Am discutat cu omologul britanic despre agresivitatea Rusiei și militarizarea Mării Negre

Ministrul Apărării de la București, Mihai Fifor, a declarat, joi, după întâlnirea cu Gavin Williamson, secretarul pentru apărare al Marii Britanii, că discuțiile dintre cei doi au vizat și agresivitatea politică și militară a Federației Ruse, respectiv „intenția Rusiei de a militariza Marea Neagră”, scrie Mediafax.

Potrivit ministrului român al Apărării, cele două părți au discutat și despre adaptarea acordului semnat în urmă cu 22 de ani, dintre țara noastră și Marea Britanie, la contextul actual. Mihai Fifor a mai spus că un subiect important de pe agenda discuțiilor de joi a fost despre situația securității din vecinătatea României, cu accent pe acțiunile Rusiei.

„În ceea ce privește securitatea din vecinătatea Românei, am menționat agresivitatea politică și militară a Federației Ruse și intenția sa de militarizare a Mării Negre prin creșterea efectivelor militare din regiune și dislocarea unor noi capabilități, cu potențial predominant ofensiv, din toate categoriile de forțe armate. Eforturile Federației Ruse se concentrează pe tactici și acțiuni hibride cu scopul de a submina stabilitatea internă atât a statelor ex-sovietice, cât și a statelor aliate din vecinătate alimentând așa-numitele «conflicte înghețate» (...) Având conturat un astfel de tablou, este evidentă necesitatea unei abordări coerente, coordonate și unitare, în termeni politici precum șioperaționali, pentru a descuraja orice escaladare a unor potențiale conflicte și pentru a menține un climat de securitate în regiunea Mării Negre”, a mai declarat Mihai Fifor, precizând că împreună cu partenerii britanici, România se asigură că Marea Neagră rămâne o mare liberă, „condiție esențială pentru securitatea întregii Europe”.

La râdul său, Gavin Williamson a declarat că România și Marea Britanie împărtășesc aceleași valori, precum democrația, justiția și toleranța. În ceea ce privește cooperarea dintre cele două state, oficialul britanic a declarat că este una extem de importantă, iar rolul României în Alianța NATO este „unul vital” pentru securitatea Europei, mai ales în contextul tensionat din zonă, precum conflictul din Ucraina.

Sursa: Mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău