Medicament revoluționar împotriva cancerului, în ultima etapă de analiză. Va putea trata mai multe tipuri de cancer

  • 15 August 2018 16:02
Medicament revoluționar împotriva cancerului, în ultima etapă de analiză. Va putea trata mai multe tipuri de cancer

Un medicament aflat în fază de experiment a ajutat medicii, în sfârșit, să trateze jumătate din cazurile de cancer care de obicei deveneau imune la pastile, anunță Mediafax.

Cercetătorii de la Universitatea din California, din San Francisco, au folosit un medicament în curs de dezvoltare, făcut de Revolution Medicines, care ajută la încetinirea creșterii celulelor de plâmani, piele, coloană și pancreas, conform Dailymail.co.uk.

De vreme ce experimentele pe animale au întrerupt cu succes acest proces, cercetătorii plănuiesc să expedieze medicamentul către clinici să îl încerce, ca doctorii să poată trata celulele canceroase.
 
Orice țesut corporal poate deveni canceros din cauza procesului de clonare a celulelor care poate deveni corupt de mutațiile genetice. Țesuturile noastre sunt în continuă regenerare prin procesul de creare de noi celule, care se realizează prin diviziunea celulară. Aceste diviziuni sunt declanșate de comunicările transmise ca într-un joc de genul „telefonul fără fir” sau pe o cale semnalată.
 
Întrucât instrucțiunile pentru diviziunea celulară sunt transmise liniar, există probabilitatea să fie întrerupte ceea ce poate cauza mutații genetice care să provoace diviziunea necontrolată.
 
Una dintre căile liniare implicate este MAPK/ERK. Mesajele care „pornesc” sau „închid” diviziunea celulelor călătoresc pe aceasă cale. Dar una dintre proteinele care funcționează ca un întrerupător se poate bloca într-o poziție, se poate divide și se transformă în cancer.
 
Cea mai bună metodă de înlăturare a acestor tumori este operația, însă acestea se pot extinde prea mult ca să mai poată fi extrase. În acest caz, medicii folosesc chimioterapia sau radiațiile pentru a ataca rapid diviziunea celulară, dar uneori este prea târziu.
 
Medicamentele care „rescriu” instrucțiunile căii MAPK/ERK pentru a aduce proteina în poziție normală pot fi o adevărată provocare pentru bolnavii de cancer. În experimentele din laborator privind celulele plămânilor, pielii, pancreasului și coloanei, medicii nu au prea avut succes. Proteina părea a fi prea complicată pentru a fi modificată sau își putea găsi un alt loc atunci când medicii interveneau pe calea MAPK/ERK.
 
Însă, de această dată, cumva a funcționat. Prin alegerea unui alt punct de pe linia comunicării, oamenii de știință de la Universitatea din California, San Francisco, au reușit să oprească semnalele externe ce făceau celula să crească, blocând molecula numită SHP2.
 
„Reușita de blocare a SHP2 se poate extinde și probabil va reuși să vindece mai multe tipuri de cancer, în afara celor pe care le studiem acum”, a declarat liderul studiului, Dr. Trever Bivona.
 
Tratamentul său a reușit să încetinească creșterea celulelor canceroase Petri, iar în unele cazuri chiar le-a neutralizat.
 
În cazul celulelor canceroase din plămâni, dezvoltate în șoareci, noul medicament a încetinit și creșterea tumorilor, ceea ce va ajuta cercetătorii să dea spre administrare pentru pacienți mai repede medicamentul.
 
Sursa: Mediafax
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău