"Marea Istorie Ilustrată a României și a Republicii Moldova", lansată la Bookfest, în România

  • 01 Iunie 2018 15:39

Volumul "Marea Istorie Ilustrată a României și a Republicii Moldova", un amplu compendiu dedicat publicului larg, coordonat de profesorii Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și Ioan Bolovan, a fost lansată vineri, la standul Editurii Litera de la Bookfest.

Potrivit conf. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, "titlul cărții se justifică din perspectiva prezenței noastre în marea istorie europeană și universală".

"În 1859 a exclamat admirabil Camillo Benso, Conte de Cavour, artizanul unității italienilor din Piemont, a spus un lucru extraordinar de frumos, trecut oarecum în penumbră de mulți istorici, atunci când românii, în ciuda dorinței marilor puteri, au găsit formula inteligentă de alege un singur domn, prin Alexandru Ioan Cuza, și apoi de a realiza o singură Capitală, un singur Guvern, un singur Parlament la 1859: 'Prin Unirea Principatelor și prin consultarea votului popular se deschide o eră nouă în istoria constituțională, politică a Europei'. Deci, iată că românii, într-o Europă dominată de regimuri oligarhice, prea puțin democratice au transpus în practică un deziderat al națiunilor din epoca modernă, din secolul naționalităților, de democratizare a națiunilor. Consultarea poporului în legătură cu acest obiectiv important - unitatea românilor a fost un lucru inedit, important, care s-a desfășurat aici, la gurile Dunării și la Carpați", a declarat profesorul Bolovan pentru AGERPRES.

El spune că românii au fost apoi "parte a marii istorii, în alte împrejurări, începând de la marele diplomat Nicolae Titulescu, președinte în două rânduri al Adunării Generale a Ligii Națiunilor, prin ceea ce au făcut artiști care ne fac să ne simțim mândri, în lume, precum Brâncuși".

"Dar și prin ceea ce s-a întâmplat la Belgrad în 1456, când Iancu de Hunedoara, românul din Ardeal, a salvat creștinătatea și a amânat un timp invazia otomană spre centrul Europei, am fost numărul unu pe continent. Nu trebuie să cădem în extrema de a poza că noi am fost cei mai importanți, buricul lumii, dar nici să avem un sentiment de jenă, așa cum încearcă unii istorici și eseiști astăzi, difuzând modelul că noi nu am avut nimic onorant, nimic luminos, nimic înălțător în istoria noastră. Trebuie să avem un echilibru și atunci când noi am fost parte sau am scris marea istorie să nu avem nici o rezervă să afirmăm cu demnitate acest lucru, iar când am avut momente de neîmplinire sau de trădări să știm că ele n-au fost doar ale noastre. Și marile puteri au făcut asta", a adăugat profesorul clujean.

El afirmă că lucrarea, care are deja și o ediție în limba engleză și o alta în pregătire, este dedicată atât marelui public iubitor de istorie, dar și istoricilor străini.

"Cartea este scrisă pentru istoricii străini care se ocupă de Sud- Estul Europei, de Europa Centrală, care au o vagă idee despre istoria românilor și apoi, în plan intern, pentru românii cu un anumit nivel intelectual, pentru românii care doresc să cunoască adevărata istorie, sinceră și onestă, cum ne-am străduit s-o prezentăm, deci pentru un public foarte larg care are o dorință să-și cunoască în permanență trecutul ca parte a identității lor naționale", a mai spus Ioan Bolovan.

Potrivit directorului general al grupului editorial "Litera", Anatol Vidrașcu, lucrarea este una "ilustrată, frumoasă, de popularizare, o istorie adevărată", realizată cu sprijinul unor specialiști de prestigiu de la Cluj, București, Iași și Chișinău.

"Este prima carte de istorie ilustrată a României cu atâtea imagini color și cred că acesta este ineditul acestei cărți, iar al doilea este că noi am plasat pentru prima oară și o istorie a Republicii Moldova pe care am intercalat-o organic între paginile cărții, deci acolo unde ea a fost ruptă din trupul țării", a declarat Vidrașcu pentru AGERPRES.

Cartea, cu un 'Cuvânt către cititor' și un 'Cuvânt de încheiere' semnate de acad. Ioan-Aurel Pop, este realizată de un colectiv de 12 istorici, acoperind, în cele peste 800 de pagini, istoria României, din Paleolitic și până în contemporaneitate (2017). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău