Maluri de Prut | Muzeul ”Mihai Eminescu” din Copou, un omagiu adus poetului îndrăgostit de ”dulcele târg al Ieșilor”

  • 24 Februarie 2017 09:48
0%
00:00:00
00:00:00

Pentru că a iubit foarte mult Iașul, la împlinirea a o sută de ani de la moartea poetului, locuitorii acestui oraș i-au închinat lui Mihai Eminescu un muzeu. Clădirea se află în Parcul Copou, locul pe unde poetul iubea atât de mult să se plimbe, și unde,  la câțiva metri distanță, se ridică falnic Teiul lui Eminescu, loc de pelerinaj pentru românii de pe ambele Maluri ale Prutului. 

”Muzeul a fost gestul de omagiu pe care Iașul a dorit să îl aducă lui Mihai Eminescu, care, în timpul vieții sale a locuit două perioade mai lungi de timp aici. A iubit foarte mult spațiul ieșean, a avut mulți prieteni. Aici a trăit povestea de dragoste cu Veronica Micle, la fel și povestea de prietenie unică și emoționantă cu Ion Creangă. Iașul a fost orașul său de suflet. La Iași, poetul nu a avut o casă care să îi aparțină, de ceea ce ar fi fost imposibil să se organizeze un muzeu de tip memorial”, susține muzeograful Corina Negură.

Foarte multe detalii ale clădirii muzeului ”Mihai Eminescu” din Iași trimit către biografia poetului: cele două turnuri de la intrare, numite Turnul Dragostei și Turnul Prieteniei sunt dedicate lui Creangă și Veronicăi Micle, cupola clădirii care trimite spre astral, spre tema cosmogonică a poeziei eminesciene, scara sub formă de punte…

O colecție bogată cu opera lui Mihai Eminescu începând cu prima ediție, ultimele trei fotografii originale ale poetului, fotocopii ale manuscriselor sale, o expoziție permanentă ”Iașii lui Eminescu” care prezintă piese de mobilier, artă decorativă, obiecte de uz casnic, sunt câteva dintre exponatele pe care vizitatorii au ocazia să le vadă dacă trec pragul Muzeului Mihai Eminescu din Parcul Copou.

La câțiva metri distanță de muzeu se află și Teiul lui Eminescu care ar fi ultimul copac din codrii care altădată acopereau dealul Copoului. Specialiștii de la Grădina Botanică Iași au estimat că Teiul lui Eminescu ar avea în jur de trei sute de ani vechime. Are o poveste bogată și interesantă.

Maluri de Prut | Muzeul ”Mihai Eminescu” din Copou, un omagiu adus poetului îndrăgostit de ”dulcele târg al Ieșilor”

”Teiul a fost cât pe ce să moară când a fost lovit de un trăsnet. S-a uscat. Specialiștii de la Grădina Botanică l-au îngrijit, i-au încins trunchiul cu inele de metal ca să nu se desfacă în bucăți. Marea minune a fost că din trunchiul acela uscat au început să crească mlădițe care au coborât, au făcut rădăcini și a renăscut. Coroana pe care o vedem acum este cea nouă, cea tânără care înflorește în fiecare an”, potrivit muzeografei Corina Negură.

Maluri de Prut | Muzeul ”Mihai Eminescu” din Copou, un omagiu adus poetului îndrăgostit de ”dulcele târg al Ieșilor”

Anual, pe 15 iunie, dată la care se comemorează moartea poetului, la Teiul lui Eminescu și la bustul poetului din Parcul Copou sunt organizate manifestări culturale închinate poetului.

Programul de vizitare al Muzeului ”Mihai Eminescu” este de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău