Maluri de Prut | Ion Negrei: ”Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identității naționale”

  • 04 Decembrie 2017 15:40
Maluri de Prut | Ion Negrei: ”Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identității naționale”

Cea de-a cincea ediție a proiectului ”Maluri de Prut - Basarabia necunoscută” îl va avea ca invitat special pe istoricul basarabean Ion Negrei, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, vicepreședinte al Asociației Istoricilor din R. Moldova. Ion Negrei va susține marți, 5 decembrie, în incinta Bibliotecii Județene ”G.T. Kirileanu” din Piatra-Neamț conferința ”Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identității naționale”.

”Centenarul Unirii este un prilej de a evalua parcursul nostru, al românilor, în veacul XX, este o ocazie de a pune în evidență principalele evenimente istorice pe care le-am trăit, cu urcușurile și coborâșurile noastre naționale și cu cele ale omenirii, în general. Am început veacul, la 1918, prin frăție, democrație și unitate națională, valori pe care, din păcate, am fost stăpâni doar puțin peste două decenii. Cel de-Al Doilea Război Mondial, iarăși, ne-a despărțit, aruncându-ne în dictatură și totalitarism, peste trupul țării și neamului nostru trecând Cortina de fier. Totalitarismul sovietic instaurat prin forța armelor pe lângă alte multe nenorociri – război, foamete, deportări etc., - a deformat demnitatea umană și a alterat conștiința națională, creând adânci fisuri în profilul nostru național. După 1990, după căderea comunismului, parcurgem drumul apropierii, înfrățirii și regăsirii. Marea noastră dorință este ca acest traseu să fie cât mai scurt, iar la capătul lui să ne întâlnim în stația Reunirii”, a declarat pentru Radio Chișinău, Ion Negrei.

Maluri de Prut | Ion Negrei: ”Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identității naționale”

Cea mai mare parte a studiilor și cărților semnate de istoricul Ion Negrei sunt dedicate evenimentelor de la 1917-1918, Unirii Basarabiei cu România și marilor personalități din această perioadă.

Semnează, în colaborare cu istoricul Gheorghe Negru, de la Chișinău, și colegul de breaslă de la București, Ion Constantin, studiul monografic ”Ion Pelivan - părinte al mișcării naționale din Basarabia” -  o carte despre viața și activitatea celui mai veritabil om politic al Generației Unirii din spațiul basarabean. Împreună cu aceiași doi colegi, Ion Negrei editează lucrarea „Ion Pelivan, istoric al mișcării de eliberare națională din Basarabia”, un volum consistent de peste 600 de pagini, care întrunește  studii ale lui Ion Pelivan, precum și alte materiale despre cel care a reprezentat în mod strălucit românimea din Basarabia. ”În afară de om politic a fost și om al cărții, un om de înaltă cultură. Fiind de formație jurist, cu pregătire la Universitatea din Tartu (Estonia), a făcut cercetări în domeniul istoriei, politicii, diplomației, relațiilor internaționale, culturii noastre românești. În volum, de asemenea, am inclus memoriile lui Ion Pelivan, care se referă la activitățile desfășurate în Basarabia. Prin aceasta am căutat să readucem îna ctualitate personalitatea lui Ion Pelivan” menționa, într-un interviu pentru curentul.md Ion Negrei.

În colaborare cu istoricul Ion Constantin de la București, semnează o lucrare dedicată lui Pantelimon Halippa, președinte al Sfatului Țării, o altă mare figură politică din spațiul basarabean. Pe lângă studiul monografic din fruntrea lucrării, volumul cuprinde documente, memorii, demersuri, amintiri, articole ale marelui om politic basarabean. În viața-i îndelungată – a trăit 96 de ani – lui Pantelimon Halippa i-a fost dat să treacă prin multe încercări, începând cu închisorile țariste și terminând cu cele comuniste, dar a rămas fidel crezului său național. Chiar în perioada totalitarismului sovietic din RSSM și România socialistă, pune problema revenirii la valorile naționale românești, se pronunță pentru cultivarea limbii și respectarea identității naționale românești.

Maluri de Prut | Ion Negrei: ”Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identității naționale”

Recent, istoricul Ion Negrei a publicat o serie de studii despre Vasile Stroescu, un mare filantrop român.

Ion Negrei s-a născut la 12 martie 1958, în comuna Budești din Municipiul Chișinău. După absolvirea Facultății de Istorie și Pedagogie a Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă" din Chișinău (1980),  activează în calitate de profesor de istorie și științe socio-umane la Școala medie Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni. În perioada 1985-1991 este laborant superior și colaborator științific la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. Din 1991 și până în 2007 este redactor-șef al Revistei de Istorie și Cultură "Cugetul". Din 1998 și până în 2008 este șef redacție Istorie la Editura "Prut Internațional", în cadrul căreia coordonează colecțiile de carte de istorie CLIO și “Istoria trăită…”. Este autor al manualelor “Istoria Românilor” pentru învățământul preuniversitar. Semnează și alte lucrări didactice. În 2006, se pronunță împotriva introducerii în învățământul preuniversitar din R. Moldova a cursului de "istorie integrată", o încercare a conducerii comuniste de suprimare a cursului de istorie a  românilor. 

În anii 2009-2011 deține funcția de viceprim-ministru în Guvernul Republicii Moldova. Din 2011 și până în prezent activează în calitate de cercetător științific în cadrul Istitutului de istorie al Academiei de Științe a Moldovei. Din 2000 deține funcția de vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău